Soluția creativă găsită de români pentru facturi mai mici la energie: facem toți ca pe vremea bunicilor
Românii nu mai știu ce să facă pentru a se descurca cu facturile la energie, mulți ajungând să facă investiții suplimentare în speranța unei ierni mai ușoare.
Cererea pentru sobe și șeminee a explodat în ultima lună în România, iar având în vedere criza din energie și facturile umflate, nu ar trebui să vină ca o surpriză faptul că românii caută soluții alternative. În opinia unora, aceasta ar putea fi singura soluție ca să nu rămână în frig pe sezonul rece și, în același timp, să-și permită încălzirea. Nu de alta, dar prețul lemnului este semnificativ mai previzibil.
Încălzirea pe lemne, cu sobe și șeminee, face valuri
Chiar și la oraș, românii caută să se încălzească cu lemne în sobă. Meseriașii muncesc la fel de mult ca pe vremuri. După primele calcule o astfel de soluție duce la o economie de 30% din punct de vedere financiar.
„Acest șemineu este confecționat din șamote, plăci speciale de șamote, aici urmează să fie făcut decorativ. Are distribuție în 4 dormitoare, cu turbină de 400 de metri cubi pe oră și o casetă de distribuție prin care este dirijat aerul în cele 4 încăperi.”, a explicat Gheorghe Ienci, un meșter sobar ca lucrează în domeniu de peste 50 de ani. În ultima perioadă, are comenzi în toată țara și abia poate să facă față.
”Familia la care ne aflăm acum a avut centrală și are și în momentul de față pe gaz. Sigur că sunt eficiente centralele pe gaz, dar nu și neapărat când e vorba de a plăti factura. Și au considerat ca o marjă de siguranță să își facă un șemineu. Economia, sigur, e mare, acum o să vedem ce prețuri o să fie peste iarnă și la lemn și la gaz. Prețul exclusiv cu toate materialele începe de undeva de la 2.600 de euro.”, a explicat Ienci pentru Digi24.
”La costurile actuale, cum s-a mărit prețul la energie, mai ales la gaz, am decis să facem un șemineu, care oricum va diminua din consum și, în același timp, din costuri. Cel puțin 30% putem economisi cu acest sistem de încălzire. Sigur că și lemnul e scump, dar sunt mulți care au sursa de lemn și atunci le convine.”, a adăugat Viorel Negru, proaspăt proprietar de șemineu.
Ca referință, cererea pentru sobe și șeminee a crescut cu 200% în ultimul an. Cea mai ieftină investiție din acest spectru este o sobă de teracotă al cărei preț începe de la 1100 de lei și poate să ajungă la 5000 de lei, în funcție de complexitate. Avantajul major este însă că păstrează căldura la multe ore după ce focul s-a oprit.