Soluția care ar putea face minuni și în România: se întâmplă cu carburantul în țara vecină
Dacă ești șofer în România este de-a dreptul imposibil să nu fi observat creșterile substanțiale de preț, atât la benzină, cât și la motorină. În cazul în care n-ai condus în afara țării, trebuie să știi că această criză inflaționistă pe piața de carburant nu este un element specific doar pieței românești, ci se regăsește în rândul tuturor statelor europene. Ei bine, în acest context, guvernele locale caută soluții disperate pentru a diminua povara financiară de pe umerii șoferilor.
O soluție destul de interesantă ar fi fost identificată de autoritățile din Bulgaria. Guvernul de la Sofia se gândește să ajute populația în acest val de scumpiri și să susțină o bună parte din costul carburantului, într-o anumită limită de consum.
Cât de mult se va ieftini carburantul pentru șoferii de rând
Potrivit presei locale, măsura pregătită de autorități ar viza reducerea cu 25 de cenți a prețului pentru litrul de benzină și motorină, în limita unui consum de 50 de litri într-o lună. Această măsură ar urma să fie dedicată persoanelor fizice, nu companiilor de transport din țară, după cum afirmă liderii locali.
Dacă lucrurile merg așa cum își doresc guvernanții, șoferii ar putea beneficia de reducere chiar începând din această lună.
“Avem în vedere ca pentru 50 de litri de combustibil pe lună ar trebui să fie la un preț mai mic. O reducere de 25 de cenți pe litru la benzină și motorină
(…) Acest lucru se va aplica persoanelor fizice, nu firmelor. Reducerea va fi primită direct, în momentul alimentării. Sperăm să clarificăm toate detaliile cu comercianții în această lună și să începem chiar din această lună“, a declarat ministrul adjunct al Energiei din Bulgaria, Plamen Danailov.
Prin comparație, o astfel de măsură încă nu există în România. Totuși, autoritățile noastre au anunțat că vor susține firmele de transport. Mai exact, conform unei informări transmise de Ministerul Finanțelor, valoarea ajutorului acordat este de 50 bani pe litrul de combustibil, dar nu mai mult de 400.000 euro per întreprindere, echivalent în lei, iar termenul limita de depunere a cererilor de compensare este 1 decembrie 2022.
„Ajutorul de stat va fi sub forma unui grant acordat operatorilor economici licențiați în România sau în alte state membre ale Uniunii Europene, care efectuează transport rutier de mărfuri în cont propriu, contra cost sau transport de persoane, în mod regulat, inclusiv transport public local.
Deciziile de compensare se emit până la 31.12.2022, iar plata efectivă a ajutorului de stat se poate face până la 31 iulie 2023, inclusiv. Bugetul schemei de ajutor de stat este de 300 de milioane de lei pentru un număr estimat de 3000 de operatori economici”, explică reprezentanții Ministerului Finanțelor.