Soluția bună pentru micșorarea facturilor la energie, un vis pentru români: țările din Europa în care funcționează
În contextul puternicei crize inflaționiste globale, Guvernele lumii caută soluții care să reducă impactul prețurilor mari asupra consumatorilor, persoane fizice sau juridice. Deși în multe țări sunt deja în vigoare măsuri de sprijin, unele state ale lumii continuă eforturile pentru a readuce cât de cât echilibrul pe piața energetică. Un exemplu în acest sens este Spania, care adoptă o măsură ce s-ar putea dovedi salvatoare și un real model de urmat pentru țări ca România.
Guvernul de la Madrid a decis să dea undă verde plafonării temporare a preţului de referinţă al gazelor naturale şi cărbunelui.
Decizia vine la două săptămâni după ce Spania și Portugalia au convenit cu membrii Comisiei Europene asupra unui „acord politic”, ce prevede o „excepție iberică”, deschizând calea ambelor țări să ia măsuri speciale și să evite impactul prețurilor extrem de volatile la gaze asupra facturilor la electricitate.
Spania și Portugalia au anunțat acordul după ce au avut, la Bruxelles, o întâlnire cu vicepreședintele Comisiei Europene pentru Concurență, Margrethe Vestager.
Ministrul spaniol al tranziției ecologice, Teresa Ribera, și-a exprimat, la finele lunii aprilie, satisfacția față de acordul „ad-hoc” și a subliniat că „principalele obiective (ale acestuia) au fost atinse”.
De ce s-a putut face o excepție în acest caz
Conform explicațiilor venite de la oficialii de la Madrid și Lisabona, se pare că Uniunea Europeană a dat undă verde acestei excepții, deoarece ambele națiuni se bucură de un nivel ridicat de producție de energie regenerabilă, dar suferă de un nivel „foarte scăzut” de interconexiuni energetice cu restul blocului comunitar.
În ambele state, energia este foarte scumpă, iar oficialii locali susțin că e nevoie de măsuri mai speciale decât în restul Uniunii Europene, pentru ca prețurile de pe piețele de profil să nu explodeze cu adevărat în perioada următoare, deși sunt deja la un nivel îngrijorător de ridicat.
Astfel, odată primit acordul UE, Spania nu a mai așteptat și a început să desfășoare programe menite să pună în aplicare prevederile înțelegerii. Într-o primă etapă, preţul gazelor naturale utilizate în producţia de electricitate va fi plafonat la 40 de euro pentru un Megawat-oră, dar autoritățile au planificat să ajungă la o medie de 50 de euro pentru un Megawat-oră în următoarele 12 luni.