13 dec. 2022 | 10:21

Solicitare urgentă din România după refuzul în Schengen. Cine vrea ca decizia Consiliului JAI să fie atacată în justiție

ULTIMA ORĂ
Solicitare urgentă din România după refuzul în Schengen. Cine vrea ca decizia Consiliului JAI să fie atacată în justiție

Europarlamentarul Eugen Tomac, care este și președinte PMP, a cerut, marți, Comisiei Europene să atace la Curtea de Justiție a Uniunii Europene (CJUE) decizia Consiliului UE din 8 decembrie prin care a fost blocată intrarea României în spațiul Schengen.

Eugen Tomac solicită Comisiei Europene să atace în justiție decizia Consiliului JAI de a bloca intrarea României în Schengen

Politicianul PMP remarcă faptul că libera circulație a persoanelor si a bunurilor sunt libertățile fundamentale ale Tratatului privind Funcționarea Uniunii Europene și că, deși România a semnat aderarea la UE încă din 2005, aceste libertăți îi sunt în continuare negate.

Cu toate că țara noastră îndeplinește condițiile de aderare la spațiul Schengen, fapt confirmat în repetate rânduri încă din 2011, acest drept îi este si astăzi, încă o dată, încălcat. Comisia Europeană a confirmat că România are dreptul la Schengen, la fel și Parlamentul European.

„Acțiuni anti-europene care încalcă tratatele UE”

Eugen Tomac subliniază că singura instituție care refuză fără nicio justificare dreptul de aliniere al României cu celelalte state europene este Consiliul UE. Așadar, europarlamentarul solicită Comisiei să acționeze urgent împotriva Consiliului la Curtea de Justiție a Uniunii Europene și să blocheze astfel de acțiuni anti-europene care încalcă tratatele UE, potrivit G4Media.

Critici din partea liderului PMP

Întrebat în cât timp CE trebuie să răspundă cererii sale, liderul PMP a explicat că „termenul legal este de 30 de zile, dar ținând cont de context, o decizie poate fi luată mult mai rapid, având în vedere că prin decizia Consiliului se încalcă Tratatul UE. Comisia Europeană are obligația să acționeze de îndată în spiritul apărării tratatelor. În acest moment nu se respectă principiul loialității între instituții, practic Consiliul UE pune sub semnul întrebării activitatea Comisiei Europene, nerecunoscând rapoartele și evaluările făcute de Comisia Europeană”.

Votul de joi a revoltat clasa politică de la București

În cazul în care Comisia Europeană nu atacă în justiție decizia Consiliului UE, Tomac susține că sunt și alte instrumente pe care „le vom utiliza doar dacă Comisia nu va acționa”, adăugând că instituția de la Bruxelles „trebuie să rămână loială pozițiilor sale, fiind unul dintre principalii susținători ai admiterii României în Spațiul Schengen”.

Joi, 8 decembrie, Consiliul JAI a respins intrarea României în Schengen, în urma votului negativ din partea Austriei și Olandei. Țările de Jos au menționat că s-au opus doar aderării bulgarilor, dar pentru că cele două țări vecine sunt legate juridic, veto-ul s-a contabilizat și în dreptul nostru.