Sistemul bancar nu va mai fi ce a fost: noile reguli impuse de UE îngreunează viața marilor bancheri
Uniunea Europeană are de gând să intervină asupra sectorului bancar din regiune, cu noi reglementări semnificative, ce vor schimba radical regulile „jocului” de pe piața locală de profil.
Băncile străine cu sediul în Uniunea Europeană (UE) ar putea fi obligate să dețină mai mult capital și lichidități. Acestea sunt măsurile la care se gândesc oficialii de la Bruxelles pentru sistemul bancar din zona statelor membre ale blocului comunitar.
Concret, oficialii Uniunii Europene ar dori să clasifice mai multe bănci străine ca subsidiare în loc de sucursale.
Ce va fi diferit, față de ceea ce se întâmplă acum
Pentru a ne da seama despre cum va funcționa noul sistem, în cazul în care el va fi adoptat, trebuie notat faptul că, în acest moment, autoritățile Uniunii Europene, care au competențe specifice de reglementare bancară, decid de la caz la caz dacă o sucursală străină trebuie să devină o subsidiară pe care apoi o supervizează direct. Principala autoritate de reglementare pentru sucursala străină este organismul local de supervizare.
„Luarea în considerare a constituirii automate a subsidiarei va alarma firmele”, susține un oficial din industria bancară.
În baza noilor schimbări, Banca Centrală Europeană va căpăta mai multă vizibilitate pe piață, sunt de părere analiștii în domeniu. Va fi mult mai dificil pentru sucursale să evite să se transforme în subsidiare, mai cred experții. De asemenea, o altă consecință ce ar putea decurge din noile măsuri ale UE ar putea viza chiar Statele Unite. SUA ar putea să-și revizuiască regulile pentru sucursalele băncilor străine.
Conform celor mai recente date furnizate de Autoritatea Bancară Europeană (EBA), se pare că la finalul lui 2020 erau nu mai puțin de 106 sucursale din țări terțe (TCB) în 17 state membre care dețineau active de 510,23 miliarde de euro.
Prin comparație, față de anul precedent, se remarcă existența a încă 14 sucursale în plus, cu active de 120,5 miliarde de euro. Cei de la EBA consideră că această tendință ere legătură cu ieșirea Marii Britanii din marea familie europeană.