Singurul lucru bun care a rezultat din invazia Ucrainei, confirmat: avem cu toții de câștigat în criza actuală
Aproape integral, criza energetică actuală, scumpirile accelerate și inflația au fost provocate de războiul din Ucraina, de măsurile luate de Putin ca ”o armă” împotriva sancțiunilor aplicate de occident. Există însă și ceva bun.
Pe termen mediu, cel puțin la nivel european, invazia Ucrainei va accelera tranziția către surse de energie regenerabile și va facilita îmbrățișarea de combustibili ecologici. Chiar dacă momentan se iau încă decizii panicate pentru a nu ține oamenii în frig la iarnă și pentru a evita întreruperile de alimentare cu energie, intențiile autorităților din Europa sunt clare, iar independența energetică va fi obținută de cât mai multe țări mai ales prin fotovoltaice, hidrocentrale, eoliene și ale soluții eco. Aceasta este opinia Francesco La Camera, directorul general al Agenției Internaționale pentru Energie Regenerabilă (IRENA), într-un interviu acordat Reuters.
Ce urmează pentru Europa, din punct de vedere energetic
Pe termen scurt, este clar că utilizarea combustibililor fosili va crește. Multe democrații importante au făcut anunțuri în acest sens. Invazia Ucrainei a scos însă la iveală faptul că Europa trebuie să facă eforturi importante pentru a renunța pe plan global la combustibilii poluatori, precum cei pe care obișnuia să-i livreze Rusia, a atras atenția șeful IRENA.
„Într-un termen extrem de scurt, preocupările guvernelor sunt legate de furnizarea de energie pentru cetăţeni”. Unele state folosesc tot ce au, inclusiv centralele electrice vechi pe bază de cărbune.
Germania a amânat planurile de închidere a unor centrale pe bază de cărbune, în timp ce Marea Britanie revine la acestea „doar în ultimă instanţă”, în cazul în care alte surse nu pot furniza electricitate în următoarea iarnă.
„Dar pe termen mediu spre lung, criza din Ucraina va aduce o accelerare a tranziţiei energetice, deoarece în final guvernele realizează că trecerea la regenerabile nu este bună doar pentru mediu, economie şi pentru locurile de muncă, ci şi pentru asigurarea unei independenţe energetice mai ridicate”, a afirmat directorul general al Agenţiei Internaţionale pentru Energie Regenerabilă.
Indiferent ce se întâmplă acum în piața globală de energie, destinația finală este clară. ”Regenerabilele reprezintă astăzi cel mai competitiv mod de a produce electricitate. În linii generale, energia nucleară nu este cea mai bună opţiune, din cauza costurilor, a temerilor legate de siguranţă şi deoarece contribuţia din partea acestui sector ar veni prea târziu”, a concluzionat oficialul.