27 mai 2022 | 18:09

Singurul loc din România în care muntele se întâlnește cu „marea”. Trebuie să ajungi acolo măcar o dată în viață

ACTUALITATE
Singurul loc din România în care muntele se întâlnește cu „marea”. Trebuie să ajungi acolo măcar o dată în viață

Lângă Orșova este locul din România unde muntele se întâlnește cu „marea”. Acest loc este unic și trebuie să ajungi acolo măcar o dată în viață.

Una dintre cele mai spectaculoase porțiuni ale Dunării, încă de la izvorul său din munții Pădurea Neagră și până în Delta Dunării, este la Cazane. Acolo, munții Carpați și Dunărea formează cel mai lung defileu natural din întreaga Europă.

Pentru a ajunge la Cazanele Dunării, trebuie să urmezi indicatoarele din Orșova spre Moldova Nouă, Eșelnița și Dubova, iar după 25 de kilometri, intri în defileu. Pe acest drum poți observa pe o parte fluviul, iar pe cealaltă parte dealurile abrupte.

Foarte mulți turiști, atunci când se îndreaptă spre Cazane, ajugn să viziteze și chipul cioplit al lui Decebal care reprezintă cea mai mare statuie din România. Aceasta are 42 de metri înălțime și 25 de metri lățime. Un alt lucru pe care probabil nu îl știai este faptul că această statuei este de 3 ori mai înaltă decât Colosul din Rodos, și cu 6 metri mai mică decât Statuia Libertății din New York.

Omul de afaceri Iosif Constantin Drăgan a fost cel care a venit cu ideea de a construi această statuie. Construcția sa a durat un deceniu, din 1994 până în 2004 și a costat un milion de dolari. O echipă de 12 alpiniști au lucrat în două ture a câte șase ori fiecare, vreme de șapte luni anual.

Cazanele Dunarii

Cazanele Dunării (Foto: Sorin Onișor/ Facebook)

Locul din România unde muntele întâlnește „marea”

Odată aflat în zonă, poți vizita și Mănăstirea Mraconia. În trecut, turcii atacau de multe ori mănăstirea, însă călugării au decis să părăsească locul în anul 1453.

Ceea ce altădată era cunoscută ca fiind valea Mracunei, acolo unde se putea regăsi mănăstirea, a fost scufundat sub ape la construcția Hidrocentralei Porțile de Fier 1. Ulterior, ea a fost botezată de către localnici „mănăstirea de sub ape”.

Atunci când nivelul Dunării scade, ruinele în formă de cruce ale mănăstirii pot fi văzute de către vizitatori cu ochiul liber. O altă biserică care poartă același nume a fost înființată în anul 1995, însă într-un loc cu totul diferit.

De îndată ce te afli la statuia lui Decebal, poți face o plimbare cu barca la Cazane. Acestea se pot regăsi lângă statuie, chiar sub podul care traversează brațul Dunării. Un alt obiectiv turistic este Peștera Ponicova care reprezintă cea mai mare peșteră din Clisura Dunării.

Peștera Ponicova din Clisura Dunării

Peștera Ponicova din Clisura Dunării (Foto: Nogravity.ro)

Această peșteră a fost declarată rezervație speologică datorită fosilelor de Ursus spelaus găsite acolo. Cea mai bună perioadă pentru a vizita peștera este între lunile mai și octombrie, excluzând perioadele în care viiturile pot inunda peștera.

Cazanele Dunarii Pestera Ponicova Clisuraq Dunarii

Peștera Ponicova Clisura Dunării (Foto: Mustaciosuldunarii.ro)