15 dec. 2022 | 12:10

„Sindromul Paris”: Cele mai dezamăgitoare destinații de vacanță din lume. Orașele supraevaluate de care fug turiștii

ACTUALITATE
„Sindromul Paris”: Cele mai dezamăgitoare destinații de vacanță din lume. Orașele supraevaluate de care fug turiștii

Fotografiile pline de farmec ale destinațiilor la modă de pe rețelele de socializare și din paginile strălucitoare ale revistelor de călătorie pot duce de multe ori turiștii în eroare.

Dar aceste locuri supraevaluate nu se ridică întotdeauna la înălțimea așteptărilor.

„Sindromul Paris” – halucinații și palpitații în Orașul Luminilor

Dezamăgirea este atât de intensă pentru unii turiști care vizitează Orașul Luminilor, încât aceștia se confruntă cu greață, halucinații și creșterea ritmului cardiac – o afecțiune cunoscută sub numele de Sindromul Paris.

Parisul poate fi o alegere evidentă ca destinație supraevaluată, dar este departe de a fi singurul oraș care nu se ridică la înălțimea așteptărilor vizitatorilor.

Rețeaua de bagaje Radical Storage a decis să analizeze 826.000 de recenzii TripAdvisor din 100 dintre cele mai vizitate orașe din lume pentru a afla care a fost cel mai dezamăgitor.

Cele mai dezamăgitoare destinații de vacanță

Anul acesta, Parisul a fost detronat de pe primul loc de Orlando, în SUA. Acesta a avut cel mai mare procent de recenzii în care vizitatorii s-au simțit „jefuiți” și cele mai multe comentarii despre oameni „nepoliticoși”.

Aproape una din cinci persoane a menționat cât de dezamăgitoare și sub așteptări a fost experiența lor de vacanță. „Capitala americană a parcurilor tematice” a avut de suferit din cauza aglomerației și a creșterii prețurilor la Disney World și Universal în 2022.

Pe locul al doilea a fost capitala Indoneziei, Jakarta, urmată de Pattaya, locul de petrecere thailandez.

Praga a fost cea mai sub așteptări, cu 3,9% din toate recenziile care au menționat acest cuvânt folosindu-l pentru a descrie capitala cehă.

Orașul cel mai des descris ca fiind supraevaluat a fost Da Nang din Vietnam, urmat îndeaproape de Paris, orașul fiind la înălțimea numelui sindromului.

Orlando a fost, de asemenea, în fruntea listei de destinații „escrocherii”, cu 6,3 la sută dintre recenzii care au menționat această fază. Singapore a avut cea mai mare proporție de recenzii în care turiștii au vorbit despre un raport calitate-preț prost la atracțiile oferite.

Dar când a venit vorba de înșelăciuni, Marrakech din Maroc a revendicat primul loc, mai mult de una din zece recenzii care menționau înșelăciunile din acest oraș.

Ce orașe au depășit așteptările turiștilor

Studiul a analizat și locurile în care călătorii s-au simțit mai bine decât credeau că se vor simți.

Primele trei destinații au fost toate orașe europene fără ieșire la mare – poate că turiștii au așteptări mai mici pentru locațiile aflate departe de plajă.

Budapesta a fost cel mai plăcut surprinzător oraș, potrivit recenziilor, urmat de Bruxelles și Zurich.

Vizitatorii Budapestei au menționat arhitectura uimitoare și râul care șerpuiește din oraș. Mai mult de 96% dintre recenziile analizate în cadrul studiului au avut comentarii pozitive.

Bruxelles și Zurich s-au situat doar puțin mai jos, cu aproape 96 la sută din recenzii având ceva bun de spus despre oraș.

Penang din Malaezia a fost locul unde turiștii au fost cel mai „plăcut surprinși” de ceea ce au găsit. Puțin peste 2 la sută din toate recenziile care au menționat această frază au folosit-o pentru a descrie destinația.