Simulare preț facturi iarnă 2022 – 2023: cât vom plăti, exact, pentru a ne încălzi casele la iarnă, calcule precise
Iarna ne bate la ușă și doar puțin a mai rămas până când temperatura din termometre ne va forța pe toți să dăm drumul la căldură și să n-o mai oprim până-n primăvară. Doar că iarna acestui an ne aduce mari îngrijorări legate de costul facturilor la energia electrică și gazul natural.
Avem în față un sezon rece plin de provocări, atât în plan intern, cât și pe piețele internaționale. Nu puțini sunt analiștii care anticipează că actuala criză energetică își va atinge apogeul în sezonul rece, când urmează să asistăm la noi creșteri de preț ale facturilor.
Deși unele previziuni sunt negative, adevărul este că nimeni nu poate anticipa cu precizie cum vor arăta facturile noastre la iarnă. De ce? Fiindcă în această ecuație avem foarte mulți factori variabili, ce se pot schimba de pe o zi pe alta aproape și care pot să modifice radical datele problemei. Totul depinde, în general, de ceea ce se întâmplă în plan geopolitic, cu situația războiului din Ucraina, dar depindem, totodată, și de temperaturile de care vom avea parte la iarnă, de la Mama Natură.
Dacă ar fi să facem o analiză pe datele de care dispunem în acest moment, reușim să avem o oarecare predictibilitate, iar de acest lucru s-au ocupat colegii de la Profit.ro, ce au calculat costul facturilor din iarnă, pentru mai multe situații, în funcție de tipul de încălzire, dar și de caracteristici specifice ale locuinței. Iată câteva elemente importante ale amplei analize:
Unii români vor plăti și peste 6.000 de lei, factura lunară la energie
„O locuință bine izolată de 100 m², cu înălțime de nivel 2,5 m, în care locuiesc 4 persoane, în zona climatică II (București -15⁰C temperatură exterioară și 20⁰C temperatură interioară de confort), are nevoie de un necesar de căldură de 6,25 KW. La o estimare 1.500 de ore de funcționare la putere maximă a instalației, indiferent de sursă, rezultă un necesar de energie termică pentru încălzire: 6,25 kW x 1.500 h = 9.375 kWh/sezon (…)
În cazul în care proprietar nu este conectat nici la încălzirea centralizată și nici racordat la gaze și se încălzește electric (prin centrală sau convectoare), costul facturilor pentru această iarnă va fi unul prohibitiv, de 6.375 lei, chiar dacă are semnat contract cu Hidroelectrica, la aproximativ 0,68 lei/KWh (…)
În cazul în care locuința este încălzită centralizat și se află în București, în urma majorării prețului gigacaloriei (în continuare puternic subvenționată de primărie) la 346,5 lei (330 lei + TVA redus de 5%), factura pentru această iarnă va fi de 2.772 lei”.
De asemenea, mai spune sursa citată, încălzirea cu o centrală pe peleți s-ar ridica la aproximativ 4.000 de lei, însă numai în cazul fericit în care îi puteți furniza la prețul plafonat de guvern la 2 lei/Kg.
Sperăm că informațiile prezentate sunt utile și ajută la anticiparea unor costuri pentru sezonul rece.