13 mai 2022 | 15:50

Sfidare pe față, pe piața monetară a lumii: deși izolați economic, rușii au astăzi cea mai puternică monedă națională

ACTUALITATE
Sfidare pe față, pe piața monetară a lumii: deși izolați economic, rușii au astăzi cea mai puternică monedă națională

După ce Rusia a invadat Ucraina, valuri de sancțiuni din partea SUA și Occidentului s-au abătut asupra Moscovei. Astăzi, Rusia e aproape complet izolată pe scena economică internațională, însă nu e nici pe departe doborâtă, după cum arată cele mai recente rapoarte financiare ale lumii. Moneda națională a Rusiei se afirmă la nivel global ca un activ puternic, chiar cel mai puternic, dintr-o anumită perspectivă.

Conform unor date economice publicate de jurnaliștii Bloomberg, rubla rusească reușește performanța de a fi moneda națională cu cel mai bun randament anul acesta.

Ce au făcut economiștii ruși pentru a „fenta” sancțiunile

Se pare că Moscova n-a rămas pasivă la valurile de sancțiuni și a luat acțiuni interne pentru a-și consolida moneda națională, iar rezultatele n-au întârziat să apară.

Astfel, moneda națională a Rusiei a ajuns să se aprecieze cu peste 11% față de dolarul american de la începutul anului.

Printre măsurile luate de ruși, cu impact direct ce au resuscitat moneda națională, se numără faptul că Rusia a forțat exportatorii săi să își convertească 80% din profit în ruble. Să nu uităm, de asemenea, că Rusia, care e responsabilă de aproximativ 40% din gazul natural importat de Europa, a impus plata în ruble pentru exporturile sale, statelor așa-zis neprietenoase.

Cine nu se conformează, nu va mai primi gaz, iar rușii au trecut deja la fapte, sistând livrările pentru prima dată pentru Polonia și Bulgaria, după ce autoritățile de aici nu au dat curs cererii rușilor.

Se pare că, potrivit agențiilor internaționale de presă, decizia aceasta a determinat mai multe state europene să accepte plata în ruble, în timp ce altele au încheiat formalitățile bancare pentru a putea realiza aceste plăți, la termenele scadente din contracte.

Pe măsură ce războiul se va prelungi, UE are de gând să lanseze noi sancțiuni economice la adresa Rusiei. Amintim că, în august, în UE intră în vigoare o interdicție fermă asupra importurilor de cărbune din Rusia. De asemenea, autoritățile europene pregătesc un embargo total asupra țițeiului rusesc, până la finele anului, însă, conform ultimelor informații, această mișcare ar putea fi amânată, din cauză că Ungaria i se opune. Liderii de la Budapesta anunță că Ungaria își va retrage amenințarea de a bloca embargoul doar dacă importurile sale prin conducte vor fi excluse.

Deși majoritatea liderilor europeni sunt de acord cu sancțiunile, există și voci care afirmă că măsurile pe care le luăm împotriva Rusiei vor avea efect de bumerang și ne vor afecta și pe noi, ca europeni, poate mai mult decât pe ruși.