Sfatul prețios pe care Albert Einstein i l-a dat lui Marie Curie, în 1911: se aplică și astăzi
În 1911, Marie Curie a primit premiul Nobel pentru Chimie. De altfel, trebuie menționat că ea primit primul Nobel în 1903, pentru fizică, cel de-al doilea marcând un adevărat record al acelor timpuri.
Curie rămâne singura persoană care a excelat în două științe diferite. Deși munca ei extraordinară, în calitate de om de știință, ar fi trebuit să reprezinte singurul interes al oamenilor, viața personală a acesteia a părut mult mai interesantă pentru public.
Pierre Curie a murit în 1906, lăsând-o pe Marie văduvă. Câțiva ani mai târziu, ea a intrat într-o relație cu Paul Langevin, fost doctorand al lui Pierre. Deși Langevin era, în acel moment, despărțit de soția sa, ei erau încă căsătoriți din punct de vedere legal. În mod evident, toată această poveste a animat opinia publică, într-un mod negativ.
Curie, Langevin și alți aproximativ 20 de oameni de știință au fost invitați la o conferință de elită, la Bruxelles, în toamna anului 1911. Între timp, scrisorile de dragoste dintre Curie și Langevin fuseseră deja date presei de către soția lui Langevin, în încercarea de a o discredita pe Marie Curie.
Când s-a întors acasă, în Franța, după conferință, laureata premiului Nobel a fost primită de oameni care i-au înconjurat casa și i-au speriat cele două fiice. De teama mulțumii și a ceea ce ar fi putut să se întâmple, cele trei s-au mutat temporar în casa unui prieten.
Albert Einstein s-a declarat dezgustat de acțiunile presei, ceea ce l-a determinat să-i scrie femeii o scrisoare în care a încurajat-o să nu pună la suflet răutățile și bârfele.
Scrisoarea trimisă de Albert Einstein către Marie Curie
„Stimată doamnă Curie,
Să nu râdeți de mine că am îndrăznit să vă scriu, dar sunt atât de înfuriat de felul josnic în care publicul îndrăznește, în prezent, să se preocupe de dumneavoastră, încât trebuie neapărat să dau liber acestui sentiment. Cu toate acestea, sunt convins că disprețuiți în mod consecvent această turmă, fie că vă oferă respect sau doar încearcă să-și sature pofta de senzațional!
Sunt îndemnat să vă spun cât de mult am ajuns să vă admir intelectul, impulsul și onestitatea și că mă consider norocos că v-am cunoscut personal la Bruxelles. Dacă mulțimea continuă să se preocupe de dumneavoastră, încercați să ignorați tot ceea ce se spune.
Cu prețuire și sinceritate,
A. Einstein
P.S. Am determinat legea statistică a mișcării moleculei diatomice în câmpul de radiație al lui Planck printr-o duhovnicie comică, desigur sub constrângerea că mișcarea structurii urmează legile mecanicii standard. Speranța mea este că această lege este valabilă în realitate este însă foarte mică”, a scris Albert Einstein, în 1911.