Sfârșitul prețurilor mari, prezis clar: când scăpăm de scumpiri, de fapt
Europa, la fel ca alte economii ale lumii, se confruntă de luni bune cu o criză galopantă a inflației.
Prețurile au crescut în toată lumea, impulsionate cu precădere de criza energetică, iar Băncile Centrale de pe Glob au început să majoreze dobânzile pe politică monetară, principalul instrument în fața scumpirilor galopante. Așa s-a ajuns la creșteri ale dobânzilor practicate de băncile comerciale și, în linii mari, la înăsprirea condițiilor de creditare.
Problema inflației din prezent este una atât de mare, încât a ajuns să fie comparată cu evenimente istorice extrem de grave, cum ar fi stagflația din anii 1970. Cu precădere în SUA se face cel mai frecvent această comparație, iar analiștii cer măsuri dure pe piața financiară, pentru a se ține sub control inflația!
„Observaţiile noastre sugerează că actualul regim inflaţionist este mai aproape de cel care a avut loc la sfârşitul anilor 1970 decât ar părea la prima vedere”, se arată într-un raport Biroului Naţional de Cercetare Economică, la care a luat parte și fostului secretar al Trezoreriei SUA, Lawrence Summers.
În document se mai arată că „pentru a reveni astăzi la ţinta de 2% ar fi nevoie de o politică deflaţionistă de aceeaşi amploare ca în zilele preşedintelui Rezervei Federale SUA, Paul Volcker”, subliniază experţii.
„Pentru a reveni la ţinta de 2% astăzi, avem nevoie de aproape aceeaşi reducere de cinci puncte procentuale a inflaţiei pe care Volker a reuşit să o atingă”, explică autorii.
Situația este critică și la noi pe continent. Liderii noștri locali invocând, la rândul lor, similitudini legate de momentul stagflației din anii 1970.
„Actualele niveluri ale preţurilor la alimente şi bunuri industriale nu au mai fost înregistrate de la mijlocul anilor ’80”, a declarat preşedintele BCE, Christine Lagarde, la conferinţa care a avut loc în 29 iunie.
Experții știu deja când vom scăpa de scumpiri și vom reveni la normalitate
O dată exactă cu privire la încetarea acestei crize inflaționiste nu o poate da nimeni niciodată, dar, cu toate acestea, se pare că avem șanse să revenim la o oarecare normalitate, dacă încetează tensiunile geopolitice. Cât timp avem în desfășurare războiul din Ucraina, un factor decisiv ce încurajează inflația, sunt slabe șanse să sperăm că ea se va tempera.
De altfel, inflația e în corelație și cu decizii economice interne. În acest moment, Guvernele sunt nevoite să adopte măsuri de sprijin ce pun mare presiune pe buget, ce le determină să se împrumute.
Pe de altă parte, există riscul să nu ne confruntăm doar cu inflație, ci și cu stagflație, adică o încetinire a producției, a economiei, șomaj. Tocmai din cauza acestor riscuri, experții invocă evenimentele din anii ’70, fiindcă atunci asta s-a întâmplat.