03 iun. 2022 | 08:46

„Fabulosul” interbelic care a pus pe jar autoritățile: cine a fost Sergiu Malagamba, dandy de București

ACTUALITATE
„Fabulosul” interbelic care a pus pe jar autoritățile: cine a fost Sergiu Malagamba, dandy de București

Sergiu Malagamba era un nume foarte cunoscut în perioada interbelică, acest personaj fiind capabil să pună autoritățile vremii pe jar.

Plin de carismă, Sergiu Malagamba făcea furori în Bucureștiul interbelic, fiind considerat unul dintre cei mai buni bateriști ai vremurilor. Fiind un adevărat dandy autohton, el lansa moda excentrică a anilor 40, având un mod aparte de a se îmbrăca.

Acest lucru l-a adus foarte ușor în atenția autorităților, fiind închis chiar și în lagărul din Târgu Jiu, însă pentru  o perioadă scurtă de timp. Un muzicant cunoscut care reușea să se facă mereu remarcat, acesta era personajul fabulos al Bucureștiului de odinioară.

Malagamba internat in lagar

„Malagamba avea, pe lângă faima unui strălucit muzicant, şi o înfăţişare deosebită, cu trupul său subţirel, nervos, cu chipul smolit şi mustăcioara à la d’Artagnan… Magazinele bucureştene se şi apucaseră să-i lanseze moda: guler à la Malagamba, croială à la Malagamba, pantofi à la Malagamba (înguşti şi cu tocuri înalte), sacouri à la Malagamba, cu revere mici… Şcolile de dans începuseră şi ele să-şi facă reclamă cu anunţul: «Predăm dansul Malagamba!».

Iată-ne pe noi, cei de la malul Dâmboviţei, câştigându-ne o celebritate pe care alţii n-au avut-o. Fiindcă n-a existat niciodată un «dans Ginger Rogers», nici măcar un «dans Fred Astaire». Însă «dansul Malagamba» a fost şi s-a dansat cu frenezie”, scria compozitorul Temistocle Popa în cartea sa „Trecea fanfara militară”.

Sergiu (Serghei) Malagamba s-a născut la 6 februarie 1913, la Chişinău, într-o familie de origine armeană

Sergiu (Serghei) Malagamba s-a născut la 6 februarie 1913, la Chişinău, într-o familie de origine armeană

Sergiu Malagamba, un dandy al Bucureștiului interbelic

Din cauza faptului că la acea vreme, la conducere se afla Ion Antonescu, moda era considerată de către autorități ca fiind indecentă, astfel că faimosul cântăreț a ajuns în lagăr, fiind acuzat de a fi un „șef de sectă religioasă periculoasă siguranței Statului”.

„Cred că prin 1942, eram în plin război, i-a venit ideea să-şi îmbrace orchestra în cămăşi de aceeaşi culoare. Cu cravate subţirele, cu pantofi cu talpa de crep, în ciorapi albi. Tineretul care mai rămăsese prin Capitală a prins ideea şi a adoptat-o imediat.

Aşa a apărut moda malagambistului… Până şi Constantin Tănase a apărut pe scenă îmbracat “exagerat”, făcând publicul să delireze. Povestea a luat proporţii exagerate şi a ajuns acolo unde guvernanţii au decretat ca bietul Malagamba şi adepţii lui să fie internaţi în lagăr”, a afirmat Horia Șerbănescu, actor la Teatrul „Tănase”.

Malagamba s-a născut în data de 6 februarie 1913 la Chișinău, iar tatăl acestuia era italian, în timp ce mama sa provenea din Armenia. Sergiu Malagamba a fost compozitor, dirijor și baterist, dar și un „fashion icon” al perioadei interbelice.

Acesta își începe studiile la Conservatorul din Chișinău, însă le finalizează în București în anul 1950. Cei apropiați îi spuneau Serghei, iar acesta ajunge să debuteze ca baterist pe scena Capitalei a anului 1937. Doi ani mai târziu avea să dirijeze primul său concert de muzică ușoară cu Orchestra Malagamba, putând fi ascultat în barurile Melody și Continental.

A colaborat cu celebra Maria Tănase, iar la începutul anilor 40 lansa moda denumită „Malagabmba”. Alături de Teatrul Tănase și Orchestra de Jazz din Bcuurești care era dirijată de el, ajunge să susțină un turneu în cele mai mari orașe ale fostei URSS. Cu toate că a urcat pe culmi înalte, acesta se stinge din viață în data de 15 aprilie 1978, în București.