Serghei Lavrov, anunț în numele lui Putin: „Rusia este pregătită să negocieze un schimb de deținuți cu SUA”

Serghei Lavrov, anunț în numele lui Putin: „Rusia este pregătită să negocieze un schimb de deținuți cu SUA”

Ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, a transmis, vineri, că Moscova este pregătită să discute cu SUA despre un schimb de deţinuţi. Potrivit oficialului, Rusia este dispusă să negocieze acest subiect, dar în cadrul canalului care a fost convenit de către preşedinţii Putin şi Biden.

Serghei Lavrov: Rusia este pregătită să negocieze oferta substanțială a SUA

Rusia este pregătită să discute despre un schimb de prizonieri cu Statele Unite printr-un canal diplomatic convenit de ambele țări, a declarat șeful diplomației ruse, Serghei Lavrov, informează agenția de presă de stat RIA Novosti.

„Cu privire la chestiunea persoanelor care sunt condamnate în Rusia și în Statele Unite… există un canal convenit [de președintele rus Vladimir Putin și președintele american Joe Biden] și, indiferent de ce spune cineva public, acesta va rămâne în vigoare”, a subliniat Lavrov, vineri, la o conferință de presă în capitala Cambodgiei, Phnom Penh.

Declarația lui Serghei Lavrov vine după ce un tribunal rus a condamnat-o, joi, pe baschetbalista americană Brittney Griner la nouă ani de închisoare pentru trafic de droguri, verdict catalogat drept „inacceptabil” de liderul de la Casa Albă.

Judecătorii din Himki, din apropiere de Moscova, au găsit-o pe sportiva din SUA vinovată de posesie şi trafic de droguri, fapte pentru care au condamnat-o la „nouă ani de detenţie într-o colonie penitenciară”, a anunțat judecătoarea Ana Sotnikova. Totodată, Griner a primit o amendă de 1 milion de ruble (16.000 de dolari). Avocaţii jucătoarei de baschet au transmis că Brittney va face apel la decizie.

Val de reacții după condamnarea vedetei Brittney Griner

Preşedintele SUA, Joe Biden, a denunţat condamnarea sportivei, la scurt timp după aflarea verdictului: „Este inacceptabil şi cer Rusiei să o elibereze imediat pentru a-şi putea reîntâlni apropiaţii şi coechipierii”.

În aceeași zi, Washington a îndemnat Kremlinul să accepte oferta substanțială de schimburi de prizonieri, cu scopul de a obţine întoarcerea în Statele Unite a baschetbalistei Brittney Griner şi a lui Paul Whelan.

„Am făcut o ofertă substanţială pentru a-i aduce acasă pe ea şi pe Paul Whelan. Îndemnăm Rusia să accepte această propunere”, a explicat purtătoarea de cuvânt Karine Jean-Pierre.

Sportiva a fost prinsă cu droguri la Moscova

Brittney Griner, în vârstă de 31 de ani, dublu medaliată cu aur la Jocurile Olimpice şi fostă vedetă a Asociaţiei Naţionale de Baschet Feminin din SUA (WNBA), a fost arestată pe aeroportul Şeremetievo din Moscova, la 17 februarie, pentru că avea în bagaj cartuşe de ţigări electronice cu conţinut de ulei de haşiş.

Sportiva şi-a recunoscut vinovăţia, dar susține că nu intenţiona să ia drogurile cu ea. Mai mult, spune că le-a împachetat din greşeală, când se pregătea să se întoarcă dintr-o vacanţă în America la echipa sa (UMMC Ekaterinburg) din Rusia.