14 dec. 2022 | 10:12

FOTO Cum a dat de gol fiul lui Evgheni Prigojin poziția mercenarilor Wagner. 18 soldați și-au pierdut viața în atacul ucrainean, alți 50 au fost răniți

ULTIMA ORĂ
FOTO Cum a dat de gol fiul lui Evgheni Prigojin poziția mercenarilor Wagner. 18 soldați și-au pierdut viața în atacul ucrainean, alți 50 au fost răniți

Forțele ucrainene anunță că au lovit sediul grupului de mercenari Wagner din Luhansk, care este armata privată a președintelui rus Vladimir Putin. Guvernatorul Serhii Haidai susține că un hotel din localitatea Kadiivka (regiunea Luhansk), în care temuta grupare se întâlnea, a fost atacată, pagubele fiind importante. Oficialul mai spune că se așteaptă ca „cel puțin 50%” dintre supraviețuitori să moară din cauza lipsei de tratament medical.

Lovitură dură pentru Rusia

Update 14 decembrie, ora 10.02. Atacul ucrainean asupra cartierului general al grupării paramilitare Wagner, soldat cu 18 morți și 50 de răniți, este atribuit neglijenței lui Pavel Prigojin, fiul lui Evgheni Prigojin, fondatorul și finanțatorului grupului de mercenari, scrie ziarul german Bild, o publicație pro-rusă din Luhansk și platforma de investigații Bellingcat.

Armata Kievului a bombardat, sâmbătă, la ora locală 20.30, hotelul Jdanova din orașul Kadiivka. Atacul a fost efectuat la aproximativ 50 de kilometri în spatele frontului cu rachete trimise de SUA (Himars). Ulterior, site-ul ZOV News (loial Kremlinului) a publicat o fotografie cu aceeași clădire din Kadiivka, realizată cu câteva zile înainte de bombardament, cu fiul lui Evgheni Prigojin stând rezemat de zidul stabilimentului.

Astfel, ucrainenii au urmărit postările lui Prigojin junior și ale prietenilor săi pe rețeaua socială VKontakte și pe Telegram, au recunoscut hotelul ocupat și, pe baza informațiilor precise oferite de forțele de securitate, au bombardat sediul Wagner din Kadiivka. Imaginea publicată de Pavel Prigojin a costat viețile a 18 luptători Wagner, în timp ce alți 50 de mercenari au fost răniți.

Știrea inițială: Ucraina a bombardat un cartier general al grupului de mercenari Wagner din Rusia, spune guvernatorul orașului Luhansk (est). Sunt pagube semnificative, transmite Serhii Haidai, notează BBC.

Mercenarii Wagner sunt sponsorizați de statul rus și acționează în Ucraina, potrivit experților occidentali. Compania militară privată, înființată și condusă de oligarhul Evgheni Prigojin, un apropiat al lui Putin, a fost acuzată de crime de război și de încălcări ale drepturilor omului. Astfel de unități au fost desfășurate în Crimeea, Siria, Libia, Mali și Republica Centrafricană.

Sediul Wagner din Ucraina a fost bombardat

Bombardamentele asupra sediului Wagner din regiunea Luhansk (estul Ucrainei) a avut loc în timpul unui weekend plin de evenimente. Luptele au făcut ravagii și în sudul țării, Rusia vizând Odesa, iar armata Kievului a lovit o țintă din orașul ocupat Melitopol.

sediu wagner

sediu wagner

Lupte grele în sud-est

Sâmbătă, armata ucraineană a doborât 10 drone, iar alte cinci rachete au atacat instalații energetice din orașul portuar Odesa, lăsând aproximativ 1,5 milioane de oameni în beznă. Totodată, Kievul a vizat Melitopolul ocupat de ruși, provocând daune importante.

„Situația din regiunea Odesa este foarte dificilă”, a spus președintele Zelenski în discursul său video de noapte. „Din păcate, loviturile au fost critice, așa că este nevoie de mai mult timp pentru a restabili electricitatea. Nu durează ore, ci câteva zile”, a completat acesta.

Melitopol este sub ocupație rusă de la începutul lunii martie și este un centru logistic important pentru forțele lui Putin din sud-est. Orașul se află între Mariupol (est), Herson și râul Dnipro (vest) și Crimeea (sud). Kievul spune că eforturile sale de a relua teritoriul ocupat continuă, în ciuda sosirii iernii. În ultimele săptămâni, cele mai multe lupte au avut loc în Donbas, în special în jurul orașului Bakhmut (regiunea Donețk). Dar sâmbătă seara, Oleksi Arestovici, consilier al președintelui Zelenski, a indicat că Melitopolul ar putea fi ținta principală a forțelor ucrainene.

Kievul vrea o „pace justă” cu Moscova

În timpul unei convorbiri telefonice între liderul ucrainean Volodimir Zelenski și omologul american Joe Biden, SUA au promis că acordă prioritate eforturilor de a ajuta la stimularea sistemelor de apărare aeriană ale Ucrainei. Liderii au vorbit, de asemenea, despre dorința Kievului pentru o „pace justă” cu Rusia, „bazată pe principii fundamentale consacrate în Carta ONU”, a explicat Casa Albă.