Secretul din Marea Piramidă de la Giza, scos la iveală cu tehnologia de ultimă oră: ce este scanarea cu raze cosmice
Marea Piramidă din Giza este una dintre cele mai emblematice structuri construite vreodată de oameni. Civilizațiile antice au construit icoane arheologice care sunt o mărturie a măreției și persistenței lor. Dar, în unele privințe, Marea Piramidă este unică. Dintre cele șapte minuni ale lumii antice, doar Marea Piramidă stă relativ intactă.
O echipă de oameni de știință va folosi progresele în fizica energiei înalte (HIP) pentru a scana Marea Piramidă a lui Khufu din Giza cu muoni de raze cosmice. Ei vor să vadă mai profund în Marea Piramidă decât oricând și să cartografieze structura ei internă. Proiectul se numește misiunea Explore the Great Pyramid (EGP), conform UniverseToday.
Marea Piramidă din Giza există încă din secolul 26 î.Hr. Este mormântul lui Pharoah Khufu, cunoscut și sub numele de Cheops. Construcția a durat aproximativ 27 de ani și a fost construită cu aproximativ 2,3 milioane de blocuri de piatră – o combinație de calcar și granit – cântărind aproximativ 6 milioane de tone. Timp de peste 3.800 de ani, a fost cea mai înaltă structură creată de om din lume. Vedem acum doar structura de bază a Marii Piramide. Carcasa netedă de calcar alb a fost îndepărtată în timp.
Marea Piramidă este bine studiată și, de-a lungul anilor, arheologii au cartografiat structura sa interioară. Piramida și pământul de sub ea conțin diferite camere și pasaje. Camera lui Khufu (Cheops) se află aproximativ în centrul piramidei.
În ultima vreme, echipele arheologice au folosit câteva metode de înaltă tehnologie pentru a sonda mai riguros interiorul piramidelor. La sfârșitul anilor 1960, fizicianul american Luis Alvarez și echipa sa au folosit tehnologia cu muoni pentru a scana interiorul piramidei. În 1969, Alvarez a raportat că au examinat 19% din piramidă și nu au găsit camere noi.
Marea Piramidă din Giza, scanată cu tehnologie de ultimă oră
Muonii sunt particule elementare asemănătoare electronilor, dar mai masive. Sunt folosiți în acest proces, deoarece pătrund adânc în structuri. Mai profund decât pot chiar și razele X. Muonii de raze cosmice sunt creați atunci când particulele de înaltă energie, cunoscute sub numele de raze cosmice, intră în atmosfera Pământului. Razele cosmice sunt fragmente de atomi – protoni de înaltă energie și nuclee atomice – care curg în mod constant în Pământ de la Soare, în afara Sistemului Solar și în afara galaxiei. Când aceste particule se ciocnesc cu atmosfera Pământului, ciocnirea produce ploaie de particule secundare. Unele dintre aceste particule sunt muoni.
Tomografia muonică este utilizată în diferite aplicații, cum ar fi examinarea containerelor de transport. Inovațiile tehnologice recente în tomografia cu muoni îi sporesc puterea și conduc la noi aplicații. De exemplu, oamenii de știință din Italia vor folosi tehnologia pentru a fotografia interiorul muntelui vulcanic Vezuvius, sperând să înțeleagă când ar putea erupe din nou.
Misiunea Explore the Great Pyramid (EGP) folosește această tehnologie cu muoni, pentru a face următorul pas în imagistica Marii Piramide. La fel ca ScanPyramids înaintea lor, EGP va folosi tehnologia pentru a vizualiza interiorul structurii. Dar EGP spune că sistemul lor de telescop cu muoni va fi de 100 de ori mai puternic decât imagistica anterioară cu muoni.
„Plănuim să lansăm un sistem de telescop care să aibă o sensibilitate de până la 100 de ori mai mare decât echipamentul care a fost folosit recent la Marea Piramidă, va crea imaginea din aproape toate unghiurile și va produce, pentru prima dată, o imagine adevărată a unei structuri atât de mari”, scriu ei în lucrarea care explică misiunea.