Secetă în mai multe județe. Apele Române, avertisment pentru populație: „Să folosim apa rațional”
Administrația Națională „Apele Române” face apel la populație să folosească rațional rezervele de apă pentru toate tipurile de folosințe. ANAR anunță că monitorizează continuu volumele din principalele lacuri de acumulare și asigură gestionarea eficientă a rezervelor de apă. Cu toate acestea, din cauza secetei crunte, autoritatea ne îndeamnă la cumpătare.
ANAR, anunț pentru români
Potrivit ANAR, prognoza unui debit mediu lunar al Dunării indică în continuare o valoare scăzută în iulie, în jur de 3000 mc/s, la care se adaugă și un aport scăzut al debitelor afluente medii lunare în lacurile interioare, din cauza posibilei tendințe de scădere a aportului de precipitații. De aceea, Administrația Națională „Apele Române” estimează că, la sfârșitul acestei luni, în cele 40 lacuri de acumulare care au un rol important în alimentarea cu apă pentru populație, industrie și producția de energie electrică, coeficientul de umplere va scădea de la 82 %, cât este astăzi, la 68 %.
„Să folosim rațional rezervele de apă”
La ora actuală, sunt afectate de secetă 28 de localități (din județele Botoșani și Galați), 77 de sate (din județele Bacău, Neamț și Vrancea), cinci așezări (în județul Cluj) și cinci localități (în județul Argeș). Trebuie menționat faptul că, pentru județul Botoșani, există resursă de apă disponibilă în acumulările Stânca-Costești și Bucecea, însă problemele semnalate sunt cauzate de bazinele intermediare ale operatorilor de apă-canal, care nu au capacitate suficientă pentru asigurarea cerințelor suplimentare și pentru udarea/irigarea culturilor agricole. În acest context, ANAR a lansat un avertisment pe rețelele sociale.
„Să folosim rațional rezervele de apă pentru toate folosințele!
3,45 miliarde de metri cubi de apă poate asigura astăzi pentru toți beneficiarii necesarul de apă brută din sursa de apă de suprafață în regim centralizat.
Aceasta reprezintă rezerva de apă din principalele 40 de lacuri de acumulare administrate de Administrația Națională „Apele Române” și Hidroelectrica.
Întrucât sistemele de alimentare cu apă potabilă au fost dimensionate fără folosință de irigații nu recomandăm în această perioadă udatul grădinilor și umplerea unor bazine/piscine.
Echipele Administrației Naționale „Apele Române” vor continua activitatea de monitorizare săptămânală pentru toate sistemele centralizate și descentralizate de alimentare cu apă autorizate din punct de vedere al gospodăririi apelor.”, a transmis ANAR.
Plan de restricții în mai multe regiuni
În România, în prezent, se aplică „Planul de restricţii şi folosire a apei în perioade deficitare” – treapta II în localitatea Sanpaul din județul Harghita – S.C Agropic – sursa de apă Homorodul Mare și Treapta III de restricții în județele Iași și Vaslui din sursele de alimentare cu apă (acumulările) Hâlceni, Plopi (Iași) și Solești (Vaslui) – orașul Vaslui și comunele Lipovăț și Muntenii de Jos, pentru care există surse alternative de alimentare cu apă.