Secetă cum nu s-a mai văzut de 1.200 de ani: care sunt efectele grave
Părți din Portugalia și Spania sunt cele mai uscate din ultimii o mie de ani, din cauza unui sistem atmosferic de înaltă presiune determinat de schimbările climatice, potrivit cercetărilor publicate recent, care avertizează cu privire la implicațiile grave pe care această secetă le are pentru producția de vin și măsline.
Înaltul Azore, o zonă de înaltă presiune care se rotește în sensul acelor de ceasornic peste părți ale Atlanticului de Nord, are un efect major asupra vremii și a tendințelor climatice pe termen lung din vestul Europei.
Dar, într-un nou studiu publicat în revista Nature Geoscience, cercetătorii din Statele Unite au descoperit că acest sistem de înaltă presiune „s-a schimbat dramatic în ultimul secol și că aceste schimbări ale climatului nord-atlantic sunt fără precedent în ultimul mileniu”.
Folosind simulări ale modelelor climatice din ultimii 1.200 de ani, studiul a constatat că acest sistem de înaltă presiune a început să crească pentru a acoperi o suprafață mai mare în urmă cu aproximativ 200 de ani, pe măsură ce poluarea umană cu gaze cu efect de seră a început să crească. S-a extins și mai dramatic în secolul al XX-lea, în pas cu încălzirea globală.
Autorii au analizat apoi dovezile nivelurilor de precipitații păstrate de-a lungul sutelor de ani la stalagmite portugheze și au descoperit că, pe măsură ce înaltul Azore s-a extins, iernile din vestul Mediteranei au devenit mai uscate.
Această secetă amenință agricultura iberică
Studiul citează previziuni că nivelul precipitațiilor ar putea scădea cu încă 10 până la 20% până la sfârșitul acestui secol, ceea ce autorii spun că ar face agricultura iberică „una dintre cele mai vulnerabile din Europa”.
âAceștia avertizează că înaltul Azore va continua să se extindă în timpul secolului 21, pe măsură ce nivelul gazelor cu efect de seră crește, ceea ce duce la un risc crescut de secetă în Peninsula Iberică și amenință culturile cheie.
„Descoperirile noastre au implicații importante pentru schimbările proiectate în hidroclimatul din vestul Mediteranei de-a lungul secolului XXI”, au spus autorii.
Înaltul Azore acționează ca un „portar” pentru precipitațiile în Europa, potrivit studiului, aerul uscat coborând în lunile de vară pentru a provoca condiții calde și aride în mare parte din Portugalia, Spania și vestul Mediteranei. În perioada de iarnă rece și mai umedă, sistemul de înaltă presiune trimite vânturi de vest care duc ploaia spre interior.
Această ploaie de iarnă este „vitală” atât pentru sănătatea ecologică, cât și pentru cea economică a regiunii, dar a fost în scădere, în special în a doua jumătate a secolului XX.
În timp ce cercetările anterioare nu au indicat efectele variabilității naturale asupra Insulei Azore, autorii au spus că descoperirile lor arată că expansiunea sa în timpul erei industriale este legată de creșterea concentrațiilor de gaze cu efect de seră din atmosferă.
Un studiu citat în cele mai recente cercetări estimează că suprafața potrivită pentru cultivarea strugurilor din Peninsula Iberică s-ar putea micșora cu cel puțin un sfert și ar putea dispărea aproape complet până în 2050, din cauza lipsei severe de apă.
Între timp, cercetătorii au prezis o scădere cu 30% a producției pentru regiunile de măslini din sudul Spaniei până în 2100. Vinificatorii caută deja modalități de a se adapta la schimbarea climatului, cum ar fi mutarea podgoriilor la altitudini mai mari și experimentarea cu soiuri mai tolerante la căldură.
Anul trecut, oamenii de știință au descoperit că un îngheț sever de primăvară care a devastat vița de vie în Franța a fost mai probabil cauzat de schimbările climatice, plantele înmugurind mai devreme și, prin urmare, fiind mai susceptibile la daune.