Se scumpesc de la 1 august: Intră în vigoare primele modificări din Codul Fiscal 2022 pentru români
Începând cu data de 1 august, primele modificări ale Codului Fiscal vin și cu scumpiri pentru români. Află pentru ce anume vei plăti mai mult începând cu această dată.
În data de 1 august, accizele pentru tutun și alcool vor crește, iar în cazul jocurilor de noroc impozitul perceput va fi mai mare și va fi cuprins între 3% și 40%, în funcție de câștigurile obținute. De asemenea, vor fi aduse modificări și la salariile din construcții, agricultură și industria alimentară, plafonul scutirilor fiind reduse de la 30.000 la 10.000 de lei pe lună.
Supriza vine însă începând cu data de 1 ianuarie, atunci când modificările prevăd creșterea TVA-ului în industria HoReCa de la 5 la 9%. Plafonul pentru impozitarea cu 16% al microîntreprinderilor va scădea de la 1 milion de euro la 500.000 de euro.
De la aceeași dată va crește și TVA-ul băuturilor care conțin zahăr, dar și la berea fără alcool, de la 9 la 19%. O altă creștere a TVA-ului de la 5 la 19% va fi și în cazul locuințelor mai mari de 120 de metri pătrați, dar și în cazul celor cu un preț mai mare de 120.000 de euro.
Vezi aici: Cele 7 modificări fiscale importante din noul Cod Fiscal 2022
Tutunul și alcoolul se scumpesc de la 1 august
Deși anterior era în plan impozitarea contractelor part-time în sistem full time de la începutul anului, se pare că legislatorii au hotărât să facă acest lucru chiar de la 1 august. Ministrul Finanțelor, Adrian Câciu a afirmat că Guvernul nu a găsit a fi oportun și necesar a face aceste ajutări în domenul fiscal.
„Este bine să își continue traiectoria pe care a început-o încă de la începutul acestei guvernări de susținere a mediului de afaceri, de consolidare a mediului de afaceri onest și care asigură o competiție loială, de reașezare a sarcinii fiscale pe contributori astfel încât să nu mai existe discriminări și de completare, din perspectiva investițională, a volumului pe care statul român îl pune la dispoziție și pe partea de fonduri europene și pe partea de stimuli economici din bugetul de stat”, a declarat Adiran Câciu.
Ministrul Finanțelor a mai explicat că „limitarea beneficiilor impozitate favorabil, salariale, la 33% față de salariul aflat în plată și ajustarea modului în care se plătesc contribuțiile și impozitul la contractele part-time, evident cu păstrarea unor excepții.”
”Dacă cumulul contractelor part-time este la nivelul unui salariu minim atunci se plătesc contribuțiile proporțional cu contractele part-time, dacă nu se plătesc contribuții la nivelul salariului minim. Pe de altă parte, există și excepțiile cu privire la studenți, elevi, pensionari și persoane cu dizabilități”, fiind excepțiile amintite de Câciu.