06 dec. 2022 | 09:13

Se schimbă legea pentru toți șoferii din România, ajungi direct la închisoare: accidentele care te costă scump

ACTUALITATE
Se schimbă legea pentru toți șoferii din România, ajungi direct la închisoare: accidentele care te costă scump

Autoritățile române lucrează de ceva timp la un nou set de sancțiuni pentru șoferii care conduc băuți, drogați sau fără carnet pe drumurile patriei. Noul proiect legislativ se află acum în dezbatere la Senat, dar are toate șansele să devină lege.

În România, foarte mulți șoferi care au provocat accidente mortale se află în libertate, unii dintre ei chiar și la TV. Acest lucru nu va mai fi posibil, dacă o nouă lege intră în vigoare și elimină complet posibilitatea suspendării executării pedepsei cu închisoarea. Accentul în forma actuală a inițiativei se pune pe persoanele care circulă fără permis de conducere sau se află la volan după ce au consumat băuturi alcoolice sau droguri.

Se schimbă Codul Penal în România

În proiectul legislativ aflat în dezbaterea senatorilor, autoritățile române speră ca suspendarea executării pedepsei sub supraveghere să nu mai fie posibilă pentru șoferii care au omorât pe cineva în trafic din culpă, ci aceștia să ajungă direct la închisoare. În teorie, se pare că vor mai exista niște excepții, dar nu în cazul șoferilor care nu dețin permis de conducere sau conduc un vehicul sub influența alcoolului și/sau a substanțelor psihoactive.

În forma sa actuală, Codul Penal prevede că nu se poate suspenda executarea pedepsei sub supraveghere în următoarele situații:

  • pedeapsa aplicată este numai amenda;
  • aplicarea pedepsei a fost inițial amânată, dar ulterior amânarea a fost revocată;
  • infractorul s-a sustras de la urmărire penală ori judecată sau a încercat zădărnicirea aflării adevărului ori a identificării și tragerii la răspundere penală a autorului sau a participanților.

Modificările la Codul Penal pe care le doresc inițiatorii proiectului legislativ sunt următoarele:

  • să ocrotească relaţiile sociale referitoare la dreptul la viaţă prin aplicarea unor sancţiuni adecvate în raport cu gravitatea faptei de ucidere din culpă reţinută în concurs cu infracţiunea de conducere fără permis sau cu cea de conducere sub influenţa alcoolului ori a substanţelor psihoactive. Aplicarea sancţiunii este necesară pentru disciplinarea conduitei destinatarilor legii;
  • să creeze premisele reducerii incidenţei accidentelor rutiere soldate cu ucidere din culpă în concurs cu infracţiunea de conducere fără permis sau cu cea de conducere sub influenţa alcoolului ori a substanţelor psihoactive;
  • să determine schimbarea atitudinii destinatarilor legii penale faţă de valorile sociale prin funcţia preventiv-educativă de a forma conştiinţa specifică de respect pentru valorile sociale constituite în jurul dreptului la viaţă şi integritate ale persoanei, ocrotite de legea penală.

Ca referință, România este peste dublul mediei europene în materie de accidente rutiere mortale.

La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele