Sfârșitul tragic al celui care a încântat generații de români: vinovatul a scăpat cu o mustrare, iar Teo Peter s-a stins într-un accident rutier terifiant

ACTUALITATE
Sfârșitul tragic al celui care a încântat generații de români: vinovatul a scăpat cu o mustrare, iar Teo Peter s-a stins într-un accident rutier terifiant
05 dec. 2022 | 19:52

Fără niciun dubiu, Teo Peter Senior a fost unul dintre cei mai improtanți muzicieni pe care i-a avut România vreodată.

Făcea parte din garda veche de rockeri, acei primi curajoși care au sfidat normele impuse și au ales să facă ceea ce le place mai mult: să cânte cu sufletul, ca de la om la om.

trupa-compact-teo-peter-accident-masina-crima

Teo Peter Senior – fotografie de arhivă

Cumplita moarte a lui Teo Peter Senior

Ieri, pe 4 decembrie 2022, s-au împlinit 18 ani de la moartea celui care a fost Teo Peter Senior, totodată artistul pe care generații întregi de români nu îl vor uita vreodată.

Avea 50 de ani când a plecat tragic dintre noi, iar în 2004, toată lumea avea să deplângă dispariția tragică a sa.

N-aveai cum să nu-l știi, mai ales dacă fredonai melodiile trupei Compact, Teo Peter fiind basistul și fondatorul acestei trupe iconice de la noi din țară.

Totul se întâmpla într-o sâmbătă dimineață, la ora 4:30. Peter se întorcea acasă cu un taxi de la petrecerea festivalului său de suflet, Rock In My Heart, de la Sala Polivalentă.

În mașină se afla, de asemenea, și Berti Barbera, însă acesta a fost un pic mai norocos, având ocazia să iasă la timp din mașină, înainte ca taxiul să intre în coliziune cu celălatt autoturism.

La intersecția cu strada Polonă, autoturismul Fod Expedition, condus de Christopher Van Goethem, un soldat american, izbea din plin taxiul în care se afla Teo Peter.

Artistul a decedat pe loc, iar taximetristul a avut parte de multiple plăgi faciale și și-a pierdut, la rândul lui, cunoștința în urma impactului.

trupa-compact-teo-peter-accident-masina-crima

Trupa Compact – imagine de arhivă

Soldatul american a fost achitat: nimeni nu a plătit pentru moartea lui Teo Peter

Conform informațiilor de la acea dată, Christopher Van Goethem s-ar fi aflat, în acel moment, în mașină cu amanta sa, deși era căsătorit. Iar dacă acest amănunt ține de moralitate și nimic mai mult, ceea ce este cu adevărat important este că soldatul american se afla sub influența băuturilor alcoolice și nici măcar nu era prima sa abatere, intrând, anterior, cu mașina într-un copac.

Lui Van Goethem i s-au luat teste și s-a descoperit că avea 0,09 miligrame/litru alcool pur în aerul expirat.

A fost dus la urgență la Institutul Național de Medicină Legală, pentru a i se recolta probe biologice, însă s-a opus vehement acestui lucru, susținând că „nu se folosește instrumentul medical pus la dispoziție de ambasadă”.

Nu treceau 24 de ore de la accidentul în care i se curmase viața lui Teo Peter Senior, iar Van Goethem era scos din țară, sub escorta unui ofițer de securitate, fiind dus la o bază militară a Statelor Unite ale Americii.

Ulterior, acesta ar fi fost judecat de Curtea Marțială din Virginia, dar a fost achitat după doi ani pentru acuzația de omor prin neglijență. În schimb, a fost găsit vinovat pentru declarații false și obstrucționarea justiției, pentru care a primit… o scrisoare de mustrare.

„Legea penală română nu se aplică în cazul infracţiunilor săvârşite de către reprezentanţii diplomatici. Acest text din Codul Penal are la bază dispoziţiile Convenţiei de la Viena din aprilie 1961 privind relaţiile diplomatice care conferă imunitate de jurisdicţie penală reprezentanţilor diplomatici”, declara Răzvan Radu, șeful direcției de drept internațional din Ministerul Justiției, în 2006.

Practic, justiția română devine impotentă în astfel de cazuri, din păcate.

O reacție avea, la acea vreme, inclusiv premierul României, Călin Popescu Tăriceanu, acesta declarându-se uimit de decizia justiției americane.

În prezent, moștenirea lui Teo Peter Senior este dusă mai departe de fiul său, Teo Peter Junior. Acesta este, la rândul său, muzician, fiind basistul trupei Altar.

Teo Peter Senior a înființat în 1977 trupa Compact, împreună cu Costi Cămărășan. Cei doi făcuseră anterior parte din Break Group.

Primul meu contact cu presa s-a întâmplă la vârsta de 11 ani, când ziarul călărășean Pământul mi-a oferit ocazia să public în rubrica destinată copiilor. Peste ani, ajungeam la Galați unde ... vezi toate articolele