12 dec. 2022 | 15:25

Se întâmplă la pompă și nu se mai aștepta niciun șofer din România: cât s-au ieftinit benzina și motorina astăzi, 12 decembrie

ACTUALITATE
Se întâmplă la pompă și nu se mai aștepta niciun șofer din România: cât s-au ieftinit benzina și motorina astăzi, 12 decembrie

Vești bune pentru șoferii din România.

Conform Plinul.ro, cea mai ieftină benzină standard costă 6,61 lei pe litru în România, însă cu compensarea de 50 de bani oferită de stat reiese un preț de vânzare 6,11 bani pe litru.

Ultima dată când benzina s-a comercializat la un preț asemănător în România a fost în data de 29 decembrie, când un litru de benzină standard se vindea cu 6,10 lei, arată datele Peco-online.ro

Benzina premium a înregistrat și ea o scădere de preț, coborând la 6,57 lei pe litru.

Declanșarea războiului din Ucraina, pe 24 februarie 2022, a provocat o creștere puternică a prețurilor carburanților, în doar câteva săptămâni prețul benzinei standard trecând de 8 lei pe litru. După o scurtă stagnare, prețul benzinei și-a reluat creșterea și pe 30 iunie a atins maximul de 8,65 lei pe litru.

Aplicarea compensării de 50 de bani de către stat a oprit creșterea. Traseul ulterior al prețului a fost mai temperat, iar maximul atins de atunci până în prezent a fost de 7,22 lei pe litru.

Preţurile sunt în continuare subvenţionate de stat, însă Guvernul se gândeşte să renunţe la ajutorul de 50 de bani pe litru de combustibil începând cu 1 ianuarie.

O decizie finală în acest sens va fi luată pe 20 decembrie.

Importurile de petrol din Rusia

De pe 5 decembrie petrolul rusesc nu mai intră în România sau în vreun alt stat european, piața locală fiind nevoită să găsească alte rute pentru asigurarea consumului intern, scrie ZF.

La nivelul anului 2021 circa 20% din petrolul folosit de România a venit din Rusia, în timp ce ponderea produselor petroliere ruseşti în totalul consumului a fost de aproape 25%, aşa că orice alternativă la Rusia va avea un cost suplimentar.

În conformitate cu prevederile pachetului nr. 6 de sancţiuni adoptat la începutul lunii iunie, la data de 5 decembrie a intrat în vigoare interdicția de a importa ţiţei din Rusia în Uniunea Europeană. Mai departe, la începutul lunii decembrie, ţările G7 şi Australia, aliniate cu Uniunea Europeană, au stabilit un prag de 60 de dolari pe baril pe importurile de ţiţei pe cale maritimă din Rusia către ţările care cumpără în continuare ţiţei rusesc.

„Pentru statele din UE şi implicit şi pentru România, plafonul de preţ nu este relevant întrucât începând cu data de 5 decembrie a intrat în vigoare embargoul gene­ral pe ţiţei rusesc“, a explicat Szabolcs Nemes, managing partner al companiei de consultanţă Roland Berger România.