07 feb. 2022 | 20:17

Se întâmplă în Ungaria, dar va veni și-n România? Noi detalii despre criza alimentară

ACTUALITATE
Se întâmplă în Ungaria, dar va veni și-n România? Noi detalii despre criza alimentară

În contextul în care Ungaria traversează o perioadă sensibilă în plan alimentar, după ce autoritățile de la Budapesta au decis să plafoneze prețurile la alimentele de bază, ne întrebăm dacă situația se va repeta și la noi în țară.

Pentru început, după cum ne spune însuși ministrul Agriculturii, Adrian Chesnoiu, ar trebui să stăm liniștiți. Oficialul exclude categoric varianta ca țara noastră să se confrunte cu o criză alimentară. El spune că nu ne vom întoarce la situația de dinainte de Revoluția din 1989, cu alimente raționalizate, pe cartelă.

Totuși, contextul acestor mesaje liniștitoare trebuie discutat, deoarece el este unul cât se poate de sensibil. Pe de-o parte, traversăm o criză energetică ce a dus la scumpirile alimentelor la maximul ultimului deceniu, iar pe alta, autoritățile din Ungaria au adoptat deja plafonarea prețurilor la alimentele de bază, în timp ce guvernanții noștri au spus că discută și ei despre această măsură.

Efectele le vedem deja în Ungaria

Din nefericire, deși plafonarea prețurilor la alimentele de bază sună ca o măsură salvatoare, la vecinii din Ungaria a avut un efect cât se poate de neplăcut. Cel puțin două mari lanțuri alimentare au început să raționalizeze alimentele.

Dacă și la noi în țară s-ar plafona prețurile, sunt șanse să vedem același scenariu, doar că liderii noștri politici nu văd o soluție reală și de termen lung în această plafonare și raționalizarea alimentelor nici măcar nu poate fi acceptată, la nivel de idee.

”La nivel global, pot exista zone și continente unde poate apărea penuria de alimente. În România și în Europa, în general, la nivelul de producții pe care noi le avem este exclus să apară o criză alimentară.

Legat de ceea ce s-a vehiculat în spațiul public, vă spun un singur lucru, că alimentele nu vor fi raționalizate, ca să eliminăm și această zonă în care unii care nu cunosc agricultura României și capacitatea fermierilor români de a produce, speculează. Nu s-a luat niciodată în calcul raționalizarea alimentelor ca să ajungem ca pe vremurile dinainte să să luăm alimente pe cartelă”, a declarat Adrian Chesnoiu.

Totuși, oficialul a vorbit despre o posibilă intervenție a statului în această situație delicată, menită să tempereze puțin caracterul inflaționist de pe piață.

”Legat de mijloacele de intervenție ale statului în echilibrarea și menținerea unei sustenabilități a producătorilor pe de-o parte și a consumatorilor de cealaltă parte, la nivelul PSD și la nivelul arcului guvernamental, analizăm mai multe metode de intervenție în vederea sprijinirii pe de-o parte a producătorului, pe partea cealaltă a cetățeanului. Fiți siguri că atunci când vom avea analiza de impact, voi veni și voi anunța”, a adăugat ministrul Adrian Chesnoiu.