Se întâmplă cu RCA-ul românilor și nu se aștepta nimeni: ce fac asiguratorii, conform experților
COTAR îi cere conducerii ASF să ofere urgent explicaţii în faţa Parlamentului României în condiţiile în care companiile de asigurări care vând poliţe RCA ar fi devenit cele mai profitabile din întreaga UE.
Confederaţia Operatorilor şi Transportatorilor Autorizaţi din România (COTAR) îi cere vicepreşedintelui ASF, Cristian Roşu, să ofere urgent explicaţii în faţa Parlamentului României şi în fata organelor judiciare în legătură cu afirmaţiile transmise de Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) din data de 8 august 2022, care ridică mari semne de întrebare cu privire la profesionalismul specialiştilor responsabili de sectorul de asigurări din cadrul ASF, se arată într-un comunicat de presă.
Potrivit sursei citate, cu sprijinul ASF şi al şoferilor români care au plătit poliţe RCA majorate cu 200%, companiile de asigurări din România, au devenit cele mai profitabile din întreaga Uniune Europeană.
Informațiile ASF sunt considerate false
„Informaţiile sunt ascunse în stufoasele rapoartele financiare realizate de instituţiile europene. Acestea reflectă o realitate şocantă: Cu sprijinul ASF şi pe spatele şoferilor români care au plătit poliţe RCA majorate cu 200%, companiile de asigurări din România, au devenit cele mai profitabile din întreaga Uniune Europeană”, susţin reprezentanţii COTAR.
Potrivit COTAR, cheltuielile administrative ale firmelor de asigurări din România sunt cele mai ridicate din UE. În raportul realizat de EIOPA se arată că în România, din 100 de lei colectaţi din RCA de la şoferii români, 56 de lei reprezintă cheltuielile firmelor de asigurări, care sunt veşnic în pierdere şi achită un impozit nejustificat de mic sau nu achită impozit deloc, consideră cei de la COTAR.
„Concluzia este una singură: România este o ţară prădată şi predată multinaţionalelor, cu sprijinul instituţiilor plătite din bani publici, iar informaţiile reale despre domeniul financiar le găsim doar în cadrul rapoartelor realizate de instituţiile internaţionale”, a precizat Vasile Ştefănescu, preşedintele COTAR, care a adăugat că nu era necesară o majorare a preţului RCA.