13 oct. 2022 | 09:09

Se întâmplă cu prețurile plătite de români și este dureros: gazul și curentul sunt doar începutul. Se vede și la cartofi, ulei, zahăr

ACTUALITATE
Se întâmplă cu prețurile plătite de români și este dureros: gazul și curentul sunt doar începutul. Se vede și la cartofi, ulei, zahăr

Banii din buzunarele românilor dispar mai repede ca niciodată, în topul scumpirilor aflându-se produse de bază din viața noastră. Cei mai mulți se uită la facturile la energie, dar realitatea este că nici măcar banalul cartof nu scapă de scumpiri extraordinare în 2022.

Institutul Național de Statistică a publicat cea mai recentă analiză referitoare la prețurile din România și, mai ales, la scumpirile pe care le suferim cu toții. În mod previzibil, valorile nu sunt deloc îmbucurătoare, iar trendul se va menține și în perioada următoare, mai ales ca o consecință a creșterilor de prețuri din domeniul energetic. În parte, dezastrul a plecat de la gazele naturale, al căror preț a crescut cu 70,64% din septembrie 2021 până în septembrie 2022.

Ce s-a scumpit în România, cu cât

Pe zona de nealimentare, cele mai ”dureroase” sunt scumpirile la carburant, cu un salt de 28,85%. Urmează tarifele la energie electrică, 28,98% și cele la energie termică, ce au sărit cu 22,98%. Alimentele care s-au scumpit cel mai mult în intervalul de referință au fost zahăru, cu o creștere de nu mai puțin de 50%. Uleiul nu a fost departe cu 47%, pe când cartofii sunt mai valoroși cu 42,83%.

Pe partea de servicii, cel mai mult s-a scumpit transportul aerian, cu 34,17%, dar și apa sau salubritatea – 22%. În ceea ce privește transportul CFR, saltul a fost și aici de aproximativ 20%. Singura excepție de la regulă, la fel ca în lunile trecute, vine din domeniul serviciilor de telefonie. Aici observăm o ieftinire de 1,16%, singura de altfel din piață.

Mai îngrijorătoare decât cifrele menționate mai sus sunt însă scumpirile înregistrate de la o lună la alta. În septembrie față de august, prețul la zahăr a sărit cu 15,33% de exemplu. În cazul cartofilor, creșterea a fost de 9,98%, pentru energie electrică vorbim de o scumpire de 7,4%, iar la citrice se poate observa o creștere a prețului de 6,2%. Untul este mai scump cu 4,15%, pe când brânza telemea a sărit cu 4,1%. Fructele proaspete au fost mai ieftine în septembrie, atât, cu 4,34%. Rata anuală a inflației este de 15,88%, în creștere de 15,32%.

La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele