Se întâmplă cu prețul la carburant în România, inevitabil: anunțul de la pompă pentru toți șoferii români
Cu excepția ultimelor 10 zile, prețul la carburant a explodat în 2022. În aproximativ 2 ani, prețul plătit de șoferii români la pompă s-a dublat pentru benzină și motorină. Impactul scumpirilor a fost domolit un pic de compensare introdusă de autorități, dar nu într-o manieră fabuloasă.
Scumpirea carburantului este foarte problematică pentru români. Dincolo de șoferii care abia își mai permit să ajungă dintr-o parte în alta, aceste majorări au repercusiuni în întreaga economie modernă. Într-un procent surprinzător, sunt responsabile de inflație, iar autoritățile încearcă să domolească trendul îngrijorător și pe acel plan. În acest context, șeful PSD s-a aruncat la niște angajamente foarte interesante pentru 2023.
Ce se întâmplă cu compensările la carburant în 2023
În opinia lui Marcel Ciolacu, Guvernul ar trebui să compenseze în continuare cu 50 de bani/litru carburanții consumați pe teritoriul României. Nu de alta, dar acest lucru duce la o reducere a inflației. ”Din punctul meu de vedere, trebuie continuată pentru că e un instrument de a reduce inflația. Ne-am asumat ca anul viitor să avem o inflație cu o singură cifră”, a precizat social-democratul la Digi 24.
În privința scumpirilor care îi mai așteaptă pe români în perioada imediat următoare, Ciolacu a insistat pe faptul că prețul la alimente va crește acum, de sărbători, dar în ianuarie ne putem aștepta la ieftiniri, la o scădere o poverii financiare asupra românilor.
”Se mută, dacă acum e o componentă de 77 la sută din prețul energiei, aceasta va scădea din constituirea inflației și prețul la alimente va crește un pic pentru că este emoția sărbătorilor, dar veți vedea, din ianuarie… întotdeauna combustibilul a dus la o scumpire pe orizontală”, a mai subliniat liderul PSD.
Este important de reținut că modul în care s-a făcut compensarea prețului la carburant în România este unul care implică multă bunăvoință din partea benzinarilor. Din cei 50 de bani în minus la benzină și motorină, 25 de bani țin de companiile din domeniu. De fapt, efortul autorităților a fost mai mic decât pare la prima vedere.