14 oct. 2022 | 08:00

Se întâmplă cu prețul la apartamente și pare inevitabil: în cât timp se prăbușește piața imobiliară, cu cât

ACTUALITATE
Se întâmplă cu prețul la apartamente și pare inevitabil: în cât timp se prăbușește piața imobiliară, cu cât

După aproximativ un deceniu în care piața imobiliară din Europa nu a făcut decât să meargă din sus în mai sus, dezastrul a devenit inevitabil, iar cel mai recent avertisment pe subiect a fost confirmat de FMI (Fondul Monetar Internațional) și ne vizează pe toți.

În timp ce românii par să se îngrămădească în continuare să pună mâna pe o locuință sau două în 2022, indiferent dacă se aruncă la o chirie, un credit ipotecar pe 30 de ani sau fac o investiție cu ”banii jos”, prognozele vizavi de ce urmează să se întâmplă în piața imobiliară nu sunt deloc optimiste, inclusiv în România. Totul pleacă de la inflație, dar nici măsurile bancare nu au făcut minuni în a stopa trendul îngrijorător.

Ce se întâmplă cu locuințele din România, cu prețurile

În cel mai recent raport al FMI, ni se atrage atenția asupra faptului că dobânzile de referință operate de băncile centrale în scopul diminuării ratei inflației vor avea semnificativ mai multe efecte decât ai fi tentat să crezi la prima vedere. În țările dezvoltate, ne putem aștepta la o scădere a prețurilor pentru locuințe de aproximativ 10% pe parcursul următorilor trei ani, în timp ce pe piețele emergente, unde este poziționată și România, scăderea are mari șanse să ajungă la 25% în aceeași unitate de timp.

Informațiile sunt desprinse din analiza publicată de Fondul Monetar Internațional în această săptămână, intitulată Stabilitatea Financiară Globală. Oficialii FMI au avertizat că ”într-un scenariu foarte advers” și având în vedere situația în care ”băncile centrale din toată lumea îşi ajustează agresiv politicile pentru a face faţă presiunilor preţurilor”, o reducere notabilă a prețurilor la locuințe este aproape inevitabilă.

„Multe economii avansate şi pieţe emergente se pot confrunta cu riscuri legate de piaţa locuinţelor pe măsură ce cresc ratele ipotecare şi se înăspresc condiţiile de creditare, ceea ce îi alungă pe posibilii împrumutaţi de pe piaţă”, subliniază în raport directorul financiar al FMI, Tobias Adrian.

În privința motivelor punctuale care vor duce la scăderea puternică a prețurilor la locuințe, acestea se întrevăd deja pe piața din România. Majorarea dobânzilor duce la majorarea ratelor ipotecare, duce la creșterea costurilor de îndatorare și înăsprirea condițiilor de creditare. În final, oamenii nu-și vor mai permite creditele și se vor vinde locuințele la valori mici.

„Gravitatea şi implicaţiile macroeconomice ale unui shock care să se producă pe piaţa locuinţelor va depinde în mod crucial de gradul de corecţie al preţului locuinţelor şi de distribuţia datoriei gospodăriilor”, punctează FMI.

La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele