09 mart. 2022 | 22:34

Se întâmplă cu pensiile a milioane de români, peste noapte: cine s-ar fi gândit și la asta

ACTUALITATE
Se întâmplă cu pensiile a milioane de români, peste noapte: cine s-ar fi gândit și la asta

Sistemul public de pensii din România suferă, peste noapte, o modificare legislativă semnificativă, despre care toți românii ar trebui să știe. Este vorba despre majorarea cotei de contribuţie la Pilonul II de pensii. Totuși, chiar dacă decizia a fost adoptată în mod surprinzător, aceasta se va aplica din anul 2024.

Mai exact, de la 1 ianuarie 2024, va crește cota de contribuţie la Pilonul II de pensii. Conform celor notate într-un proiect de ordonanţă de urgenţă a executivului, aceasta va fi majorată cu un punct procentual, la 4,75% de la 3,75% cât este în prezent.

Ce trebuie să știe viitorii pensionari ai României

„Iată ce prevede proiectul de act normativ, lansat în dezbatere publică de Ministerul Muncii:

Articol unic – Alineatul (3) al articolului 43 din Legea nr. 411/2004 privind fondurile de pensii administrate privat, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 482 din 18 iulie 2007, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, se modifică şi va avea următorul cuprins:

(3) Începând cu data de 1 ianuarie 2024 cota de contribuţie la fondul de pensii este de 4,75%.

Măsura de creştere a contribuţiei la pilonul II de pensii a fost cuprinsă în programul de guvernare al coaliţiei şi a fost anunţată de Economica.net încă de la finalul anului 2020″, conform sursei citate.

Specialiștii consideră că acesta este un semnal cât se poate de bun pentru viitorii noștri pensionari. Iată de ce:

„Să nu uitam că, până la urma, o pensie, indiferent dacă e publică sau privată, presupune același lucru: plăți lunare pentru asigurarea unei surse constante de venituri celor retrași din activitate. Pilonul 2 a fost conceput de la bun început ca un pilon complementar pensiei publice. Deci, atâta vreme cât pensia publică este plătită lunar, ar fi în beneficiul pe termen mediu al tuturor participanților ca și pensia aferentă pilonului 2 să vină în completare tot lunar”, susține președintele Asociației pentru Pensiile Administrate Privat (APAPR), Radu Crăciun, care vede cu ochi buni modificările legislative în sistemul de pensii din țara noastră.

„Conform planului inițial, o astfel de lege ar fi trebui sa fie elaborată încă de acum 6 ani. Căci, trebuie să o spunem, în niciun moment nu s-a pus problema ca modul de plată actuală a pensiilor să reprezinte mai mult decât o perioadă de tranziție. Plata unei sume unice sau prin tranșe până la cel mult 5 ani a fost justificata de sumele mai degrabă modeste strânse de cei cu stagii de contribuție incomplete”, a mai spus expertul.