Se întâmplă cu impozitele românilor, inevitabil: avertismentul BNR legat de dobânzi, taxe și nu numai

Se întâmplă cu impozitele românilor, inevitabil: avertismentul BNR legat de dobânzi, taxe și nu numai

Autoritățile române au o problemă majoră cu fluxul de numerar către bugetul de stat. Cheltuielile cresc de la o lună la alta, numărul bugetarilor a explodat în ultimul an, ritmul împrumuturilor este mai alert ca niciodată. În acest context, populația este cea care va avea de suferit.

Adrian Vasilescu este consilierul guvernatorului BNR și, din această poziție, a venit cu mai multe avertismente importante legate de următoarele luni, atât vizavi de situația economică din România, cât și la nivel global. Oficialul a insistat în egală măsură pe faptul că ne vom îndrepta spre impozite mai mari, dar și că dobânzile sunt în creștere în toată lumea.

De la ”marea relaxare” la ”marea înăsprire”

Într-o intervenție la Digi24, Adrian Vasilescu s-a aruncat la mai mult prognoze legate de perioada imediat următoare.

„Dobânzile sunt în creştere, este o perioadă în toată lumea de creştere a dobânzilor, de altfel se produce un transfer, o tranziţie de la marea relaxare cu care s-au obişnuit marile Bănci Centrale prin 2012 şi până înainte de criza asta, la marea înăsprire. Dobânzile cresc şi Banca Naţională a crescut dobânzile de trei ori în an”, a anunţat Adrian Vasilescu.

Oficialul BNR a insistat pe faptul că o creștere a impozitelor pentru români este inevitabilă. ”Ne vom îndrepta inevitabil, este o părere personală, nu vorbesc în numele Băncii Naţionale, către impozite mai mari pentru că la această oră suntem ţara cu impozitele raportate la PIB pe ultimul loc din Uniunea Europeană. Adică, veniturile din buget raportate la PIB sunt pe ultimul loc din Uniunea Europeană. Avem venituri de 27% şi dorinţă de cheltuieli de 40%. Nu se leagă. E greu să faci creşteri de impozit pentru că şi aşa populaţia este sleită de inflaţie, puterea de cumpărare a scăzut, dar România a întârziat cu această măsură. Ea trebuia luată mai de mult. Depinde cum se va înţelege Guvernul cu populaţia, coaliţia care ar trebui să voteze în Parlament o asemenea măsură cu populaţia”, a explicat Adrian Vasilescu, conform scrie News.ro.

Citește și: