Fix asta ne mai lipsea: taxe și impozite mai mari, pe lângă inflația explozivă

Fix asta ne mai lipsea: taxe și impozite mai mari, pe lângă inflația explozivă

Deși românii se confruntă cu prețuri crescute la alimente, bunuri și servicii, partea cea mai rea de-abia acum urmează să vină. Specialiștii în economie trag semnalul de alarmă și spun că se așteaptă la creșteri de taxe și impozite în perioada următoare. Mai mult, chiar de la vârful coaliției de guvernare au venit semnale conform cărora se intenționează modificarea Codului fiscal.

Consilierul guvernatorului BNR, Adrian Vasilescu, e de părere că România se îndreaptă către o creștere a impozitării.

„Eu cred că ne vom îndrepta inevitabil – este o părere personală, nu vorbesc în numele Băncii Naționale – ne vom îndrepta inevitabil către impozite mai mari, pentru că la această oră suntem țara cu impozitele raportate la PIB pe ultimul loc din Uniunea Europeană. Adică, veniturile din buget raportate la PIB sunt pe ultimul loc din Uniunea Europeană. Avem venituri de 27% și dorim cheltuieli de 40% . Nu se leagă.

E greu, e greu să faci creșteri de impozit, pentru că și așa populația este sleită de inflație, puterea de cumpărare a scăzut, dar România a întârziat cu această măsură. Ea trebuia luată mai demult. Depinde cum se va înțelege guvernul cu populația, coaliția, care ar trebui să voteze în Parlament o asemenea măsură, cu populația”, a spus Adrian Vasilescu, citat de Digi24.

În Guvern s-ar pregăti modificarea Codului fiscal

În aceeași ordine de idei, Guvernul ar lua în calcul unele modificări fiscale. O spune clar Marcel Ciolacu, președintele PSD, care afirmă, totuși, că taxele și impozitele nu vor crește, ci va fi vorba despre o reașezare.

„Este nevoie să venim cu anumite măsuri. Sunt mai multe măsuri fiscale pe care cred că va trebuie să le luăm, să le prezentăm până în 1 iunie, după cum bine știm codul fiscal trebuie modificat cu 6 luni înainte ca viitorul buget de stat să-l construim pe măsurile luate de la 1 iunie, cu efecte de la 1 ianuarie.

Toată lumea vine mereu că vom avea o colectare mai bună, s-a îmbunătățit colectarea și noul șef al ANAF-ului chiar a luat o perspectivă bună în acest moment. Există și o redimensionare și o reașezare a impozitelor astfel încât să fie o colectare mai bună dar asta nu înseamnă că mărim taxele”, a spus liderul PSD.

Citește și: