Se întâmplă cu banii românilor într-una dintre cele mai mari bănci din România: excepția de la regulă
În ultima săptămână, mai multe bănci din România și-au publicat rezultatele financiare pe primul semestru din 2022. Acestea te ajută să înțelegi un pic mai bine ce se întâmplă cu banii românilor și, mai ales, cât au de câștigat băncile din obsesia românilor pentru posesiuni pe care nu și le permit și, implicit, pentru credite.
Săptămâna a început cu BCR, care a anunțat un profit net în creștere de aproape 50% față de aceeași perioadă a anului trecut. A urmat Raiffeisen Bank, cu o creștere de peste 50% a profitului în aceeași perioadă. Practic, cele două bănci au confirmat cât de profitabilă poate fi criza financiară din România și scumpirile agresive pentru câțiva jucători din piață. În mod surprinzător, însă, BRD se află la polul opus al întregii ecuații. Când a tras linia, a ieșit pe minus.
Rezultatele financiare ale BRD, ceva ciudat
La finalul primul semestru din 2022, grupul BRD a înregistrat un profit net de 617 milioane de lei. Deși valoarea pare foarte generoasă la prima vedere și chiar este, semnalizează niște probleme pentru gigantul bancar autohton, având în vedere că, în aceeași perioadă a anului trecut, se lăuda cu 626 milioane de lei profit, cu 1,44% mai mult.
Situația este cu atât mai ciudată, cu cât pe partea rentabilității capitalurilor proprii (ROE) s-a observat o creștere până la 15,6%, față de cele 12,6 procente în prima jumătate din 2021. Chiar și așa, BRD se bucură de o poziție de capital solidă, având în vedere că rata de adecvare a capitalului s-a situat la 21% la 30 iunie 2022.
„În primul semestru al anului 2022, BRD a demonstrat un bun avânt comercial la nivelul tuturor liniilor de business, în pofida contextului macroeconomic plin de provocări determinat de prelungirea războiului din Ucraina. În prima jumătate a anului 2022, creditarea a continuat să fie intensă. Creditarea persoanelor fizice a marcat o performanţă extraordinară la nivelul producţiei de credite pentru locuinţe (+77% faţă de semestrul I 2021).
Finanţările acordate companiilor au înregistrat o performanţă solidă (+16% în dinamică anuală) bazată pe o creştere diversificată. BRD a continuat să se implice în toate programele guvernamentale de sprijinire a economiei cu credite în valoare de 1,4 miliarde lei aprobate în primul semestru al acestui an. Angajaţi în sprijinirea tranziţiei către sustenabilitate, am lansat în luna aprilie credite verzi de nevoi personale şi pentru locuinţe, continuând, în acelaşi timp, să oferim soluţii de finanţare sustenabilă clienţilor noştri companii”, a spus Francois Bloch, CEO-ul BRD Groupe Societe Generale.
Conform datelor agregate în același comunicat, grupul BRD a obţinut în prima jumătate a anului o performanţă financiară robustă. A înregistrat cel mai bun prim semestru din punctul de vedere al venitului net bancar, în creştere cu 7,6% în raport cu aceeaşi perioadă a anului 2021, în principal datorită creşterii substanţiale a veniturilor din dobânzi, determinată atât de volumele, cât şi ratele de piaţă în creştere, crescând în acelaşi timp semnificativ remunerarea depozitelor atrase, în beneficiul clienţilor retail şi corporate