Se întâmplă cu banii elevilor români în 2022 – 2023: ce trebuie să știi despre bursele sociale, de studiu, de merit

Se întâmplă cu banii elevilor români în 2022 - 2023: ce trebuie să știi despre bursele sociale, de studiu, de merit

În România, autoritățile române au implementat mai multe mecanisme de ajutor financiar pentru elevi care urmează diferite forme de studiu. Vorbim de burse sociale, burse de studiu și de merit. Acestea au niște sume de bani semnificative în spate și cresc de la un an la altul.

Dacă tot a început anul școlar de câteva zile, ministrul Educației a venit cu câteva completări importante legate de bursele pe care le primesc elevi în anul școlar 2022 – 2023. Anunțul a fost făcut printr-o postare pe Facebook și a vizat mai multe aspecte importante pe care ar trebui să le cunoască atât elevii, cât și părinții, mai ales în materie de burse sociale.

Bugetul din spatele burselor sociale, de studiu și de merit, de cinci ori mai mare

În anul școlar 2022 – 2023, comparativ cu situația din 2020, bugetul pentru bursele elevilor din România este de cinci ori mai mare. În plus, elevii care au nevoie de sprijin socio-economic și medical se vor bucura de burse sociale în valoare de 200 de lei pe lună. Cu această ocazie, ministrul a insistat și asupra faptului că bursele sociale și asigurarea gratuității transportului elevilor sunt de maximă importantă pentru Guvernul României, banii venind de la bugetul de stat.

”Bugetul pentru bursele elevilor este in anul 2022 de 5 ori mai mare decât în anul 2020 (1,332 miliarde lei față de 270 milioane lei in 2020) şi este asigurat de la bugetul de stat. Toți elevii care învaţă într-o altă localitate decât cea de domiciliu au asigurat de la bugetul de stat decontul transportului între localitatea de domiciliu şi şcoala, separat de bursele acordate pentru sprijin socio-economic şi/sau medical sau de bursele acordate pentru performanța şcolară.

Toţi elevii care au nevoie de sprijin din perspectiva socio-economică sau medicală primesc anul acesta burse sociale în valoare de 200 lei/luna, 12 luni/an! Bursa socială se poate cumula cu bursa de performanţă, cu bursa de merit sau cu bursa de studiu”, precizează ministrul.

Sorin Cîmpeanu a insistat și asupra faptului că foarte mulți copii se află într-o situație foarte dificilă financiar. Din acest motiv, ”Ministerul Educaţiei a decis să acorde burse sociale în acelaşi cuantum minim, garantat, de 200 de lei nu doar elevilor proveniţi din familii cu venituri reduse, ci şi altor categorii de copii şi tineri de vârstă şcolară aflaţi în situaţie de risc, indiferent de venitul familiei: tineri cu dizabilităţi sau boli cronice, copii care provin din centrele de plasament, orfanii de unul sau de ambii părinţi. Şi acest tip de sprijin este acordat pe toată durata anului calendaristic”.

Tot acum, ministrul a spus că Guvernul a dublat numărul beneficiarilor Programului Masa Caldă, în timp ce cuantumul alocat fiecărei mese a crescut cu 50%.

”Reprezentanţii politicianismului care solicita sa primească burse sociale şi toţi elevii proveniţi din familii cu venituri mari sau foarte mari, doar pentru ca locuind in proximitatea marilor oraşe învaţă in licee din Bucureşti, Cluj, Iasi, Timişoara sau Sibiu, solicita ca elevii aflaţi cu adevărat in dificultate sa aibă un sprijin material puternic diminuat! Iar cu acest lucru Ministerul Educatiei NU poate fi de acord! Bursele sociale, alături de alte măsuri sociale precum acordarea de tichete sociale in valoare de 500 lei acordate tuturor elevilor care au nevoie de sprijin, încurajează egalitatea de şanse. Resursele trebuie astfel dirijate încât să ajungă la cei care au cea mai mare nevoie şi astfel să fie eficiente în reducerea abandonului şcolar şi în asigurarea de condiţii mai bune de participare la educaţie pentru elevii proveniţi din medii socio-economice defavorizate sau din familii defavorizate”, a concluzionat Cîmpeanu.