09 iun. 2022 | 16:23

Se întâmplă chiar acum cu Pilonul II de pensii: motivul ciudat pentru care banii din conturi parcă s-au evaporat

ACTUALITATE
Se întâmplă chiar acum cu Pilonul II de pensii: motivul ciudat pentru care banii din conturi parcă s-au evaporat

Dacă te numeri printre cei opt milioane de români care contribuie la Pilonul II de pensii private, s-ar putea să ai parte de șocul vieții tale dacă-ți verifici portofelul cu bani albi pentru zilele negre de la bătrânețe.

Pe fondul războiului din Ucraina, titlurile de stat tranzacționate, ca și acțiunile, au înregistrat deprecieri. S-a ajuns astfel ca fondurile de pensii cu contribuție obligatorie, cele șapte de la noi din țară, să se confrunte cu o scădere a ratei rentabilității.

Practic, banii tăi de pensie sunt mai puțini!

Cifrele vorbesc de la sine, iar în unele cazuri situația e chiar gravă. De la un fond la altul, diferențele pot fi chiar notabile, motiv pentru care e bine să te informezi cu privire la piață și să alegi fondul de pensii potrivit ție, nevoilor și așteptărilor pe care le ai de la anii în care nu vei mai fi activ/ă în câmpul muncii.

Conform economica.net, „rata de rentabilitate a celor 7 fonduri de pensii cu contribuție obligatorie (pilon II) a scăzut spre 4,5%, de la peste 6%, cât era la finalul lunii martie a anului trecut, arată calculele Economica, bazate pe date de piață. Cele 1,5 puncte procentuale înseamnă o scădere 25% a rentabilității, una dintre cele mai mari din istoria sistemului. Rata de rentabilitate este calculată pe perioada ultimilor cinci ani”.

De asemenea, mai precizează sursa citată, se pare că sumele din conturi au scăzut cu 6,5%-7% în primele trei luni din acest an.

Sistemul de pensii obligatorii administrate privat este reglementat prin Legea nr. 411/2004 privind fondurile de pensii administrate privat, cu modificările şi completările ulterioare.

Conform legii, aceste tipuri de pensii sunt obligatorii pentru: persoanele în vârstă de până la 35 de ani, care sunt asigurate potrivit prevederilor art. 6 alin. (1) din Legea nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, cu modificările și completările ulterioare şi contribuie la sistemul public de pensii. De altfel, sunt facultative pentru: persoanele în vârstă de până la 45 de ani, care sunt deja asigurate şi contribuie la sistemul public de pensii.