26 oct. 2022 | 14:14

Se înmulțesc actele de sabotaj împotriva Rusiei. Cel mai recent atac este revendicat de o grupare anti-război

ULTIMA ORĂ
Se înmulțesc actele de sabotaj împotriva Rusiei. Cel mai recent atac este revendicat de o grupare anti-război

Grupul rus anti-război „Stop the Wagons” (STW) revendică sabotarea principalei legături feroviare între Rusia şi sudul Belarusului, cu un dispozitiv exploziv, în apropiere de satul Novozîbkov, la aproximativ 15 kilometri de granița dintre cele două țări aliate. Anunțul a fost făcut de către Ministerul britanic al Apărării.

Un alt obiectiv strategic pentru Rusia a fost atacat

Un tronson de cale ferată de lângă Novozîbkov, aproape de granița Rusiei cu Belarus și Ucraina, a fost avariat de dispozitive explozive. Ruta atacată face parte dintr-o linie importantă care leagă Breansk (Rusia) de Gomel (Belarus).  Nu au fost raportate victime, iar atacul a fost revendicat gruparea rusă anti-război „Stop the Wagons”.

Calea ferată care leagă Rusia de Belarus, avariată

Potrivit ultimei actualizări a Ministerului britanic al Apărării, un dispozitiv exploziv a deteriorat o rețea feroviară la aproximativ 15 km de granița ruso-belarusă, care leagă cele două țări prietene. Gruparea rusă anti-război „Stop the Wagons” a revendicat atacul.

„La 24 octombrie, guvernatorul regiunii ruse Belgorod a anunţat că un dispozitiv exploziv a avariat calea ferată în apropierea satului Novozâbkov, la aproximativ 15 kilometri de frontiera ruso-belarusă. Această linie este principala legătură feroviară între Rusia şi sudul Belarusului”, au explicat oficialii de la Londra.

Vladimir Putin a trimis, în ultimele săptămâni, mii de soldați în Belarus, după ce a anunţat înfiinţarea unui grup militar comun. Aceste mişcări de trupe alimentează temerile că Aleksander Lukașenko se pregătește să se alăture în războiul Rusiei împotriva Ucrainei.

„Grupul anti-război rus Stop the Wagons (STW) a revendicat incidentul”, a spus Ministerul britanic al Apărării. „Acesta este cel puţin al şaselea incident de sabotare a infrastructurii feroviare ruse revendicată de STW începând din iunie”, au completat oficialii londonezi.

Mișcarea STW

Mișcarea „Stop the Wagons” este specializată în atacuri strategice asupra infrastructurii feroviare rusești pentru a preveni transportul de echipamente, combustibil, muniție și alte provizii de război. Gruparea și-a asumat responsabilitatea pentru diverse incidente de până acum, inclusiv pentru cel din regiunea Amur, pe calea ferată transsiberiană (iunie).