21 oct. 2022 | 13:00

Desfășurarea de forțe ruso-belaruse este o tactică de distragere a atenției. Raport al ministerului britanic al Apărării

ULTIMA ORĂ
Desfășurarea de forțe ruso-belaruse este o tactică de distragere a atenției. Raport al ministerului britanic al Apărării

Desfășurarea de forțe ruso-belaruse este o tactică de distragere a atenției. Ministerul britanic al Apărării a afirmat că Rusia a orchestrat o campanie de distragere a atenției prin anunțul că 70.000 de soldați belaruși vor fi implicați într-un nou grup de forțe ruso-belaruse.

Tactica Rusiei de a distrage atenția

Este puțin probabil ca Rusia să fi desfășurat de fapt un număr semnificativ de trupe suplimentare în Belarus, anunțul fiind cel mai probabil o încercare de a convinge Ucraina să deturneze forțe pentru a păzi granița de nord, potrivit serviciilor secrete britanice.

Raportul complet, publicat vineri dimineață, sună astfel:

„La 14 octombrie, președintele belarus Aleksandr Lukașenko a declarat că 70.000 de soldați belaruși și până la 15.000 de ruși vor fi implicați într-un nou grup de forțe ruso-belarus.

La 15 octombrie, autoritățile belaruse au publicat un videoclip care pretinde că arată sosirea trupelor rusești în Belarus. Cu toate acestea, până în prezent, este puțin probabil ca Rusia să fi desfășurat efectiv un număr semnificativ de trupe suplimentare în Belarus.

Este puțin probabil ca Rusia să fie capabilă să genereze formațiuni pregătite de luptă de dimensiunea pretinsă: forțele sale sunt angajate în Ucraina. Este foarte probabil ca armata belarusă să mențină o capacitate minimă de a întreprinde operațiuni complexe.

Anunțul este probabil o încercare de a demonstra solidaritatea ruso-belarusă și de a convinge Ucraina să deturneze forțe pentru a păzi granița de nord”, arată raportul.

Anunțul lui Lukașenko, menit să distragă atenția Ucrainei

Președintele belarus Alexander Lukașenko a anunțat recent că trupele din Belarus și Rusia vor forma o nouă grupare regională comună în apropierea graniței dintre Belarus și Ucraina. Lukașenko a susținut că acest pas este justificat pentru a apăra Belarusul de un atac al Ucrainei.

El a afirmat că Kievul a fost încurajat să facă acest lucru de către susținătorii Ucrainei din vest. Aceasta urmează exercițiilor militare desfășurate în septembrie, efectuate de forțele belaruse în apropierea graniței sale cu Polonia.

Înregistrări video cu echipamente militare care erau deplasate pe calea ferată spre sudul Belarusului au circulat pe rețelele de socializare în săptămâna 17 octombrie. Unii analiști au sugerat că Moscova face presiuni asupra Minskului pentru a juca un rol activ într-o nouă ofensivă rusă în nordul Ucrainei, care ar putea viza capitala Kiev.

Dar există unele semne că Lukașenko încă mai cântărește decizia. Acum, ministerul britanic al Apărării arată că totul a fost o încercare de deturnare a atenției.