19 oct. 2022 | 10:35

Se ieftinesc facturile românilor la gaze: când nimeni nu mai spera la așa ceva, iată că se întâmplă

ACTUALITATE
Se ieftinesc facturile românilor la gaze: când nimeni nu mai spera la așa ceva, iată că se întâmplă

Vești neașteptat de bune vin de pe piața gazului natural, acolo unde prețurile înregistrează scăderi importante și ating praguri minime, nemaivăzute de o bună perioadă de timp.

Ultimele luni ne-au obișnuit cu scumpiri în lanț pe piața de energie, atât la electricitate, cât și la gazul natural.

Românii deja au devenit resemnați la gândul că sezonul rece următor va fi unul dificil, cu facturi foarte costisitoare, în care mulți vor fi nevoiți să stea în frig și să facă sacrificii, pentru a putea trece de sezonul rece.

Doar că, fix acum, când nimeni nu mai anticipa o ieftinire, gazele naturale intră pe o linie descendentă din perspectiva prețului!

Facturile noastre vor fi din ce în ce mai mici

Marți, pe Bursa Română de Mărfuri (BRM), prețul mediu al gazelor tranzacționate pe piața pentru ziua următoare este cu aproape 30%, respectiv 27% mai mci față de aceeași zi din 2021. Practic, marți, prețul a scăzut până la 327 lei/MWh.

Se pare că ieftinirea vine într-un context caracterizat de mai mulți factori pozitivi, cum ar fi căldura din această perioadă și nivelul mare de înmagazinare din depozite. Amintim că România intră în iarnă cu o cantitate uriașă de gaze depozitată. Am reușit performanța de a depăși nivelul de 90% din depozite. În aceste condiții, cererea pentru consumul de gaz nu mai este la cote atât de înalte, iar acest aspect se regăsește în prețurile de pe piață.

„Marți, pe piața pentru ziua următoare (PZU) au fost tranzacționați 11,1 GWh de gaze la un preț mediu zilnic de 327 lei/MWh (66,25 euro/MWh), cu 51 lei/MWh sau 13,5% sub prețul mediu zilnic de închidere a ședinței din ziua precedentă, de 378 lei/MWh, cel mai scăzut de la declanșarea războiului din Ucraina.

Un preț mai redus a fost înregistrat în acest an doar în primele 3 zile ale acestui an, pe 1,2 și 3 ianuarie, când un MWh s-a tranzacționat în medie cu 295 lei/MWh, 300,5 lei/MWh, respectiv 321,4 lei/MWh”, explică Profit.ro.