30 mart. 2022 | 08:53

Se decide azi, 30 aprilie, cât de grea va fi viața în România. Costul exorbitant al energiei termice de la 1 aprilie, pe masa Guvernului

ACTUALITATE
Se decide azi, 30 aprilie, cât de grea va fi viața în România. Costul exorbitant al energiei termice de la 1 aprilie, pe masa Guvernului

Astăzi se vor întruni consilierii generali ai Capitalei în două şedinţe. Scopul acestora este creşterea preţului energiei termice.

Mai exact, de la 1 aprilie, preţul local de facturare al energiei termice furnizate populaţiei va ajunge la 330 lei/Gcal, faţă de 140 de lei/gigacalorie, în prezent. Dacă se va vota, și acest preț plătit de populație va fi de doar 40% din prețul real, fără subvenție de la stat.

Așadar, viața în Capitală va deveni din ce în ce mai grea, întrucât primarul general al Capitalei, Nicușor Dan, a declarat luni că CGMB va scumpi gigacaloria în ședința de miercuri, însă nu a precizat și cu cât.

Prețul energiei termice pentru Capitală este decis azi

În urma ședințelor de astăzi, dacă va fi aprobat acest preț, înseamnă că locuitorii din cele peste 500.000 de apartamente din București racordate la sistemul de termoficare, vor plăti de circa 2,4 ori mai mult pentru apă caldă și căldură, conform Hotnews. Ca referință, actualul preț, puternic subvenționat și menținut la acest nivel din anul 2011, este de 137 de lei fără TVA.

Dacă se aplică cota standard de TVA de 19% – cota redusă nu se mai aplică pentru că a trecut iarna – rezultă un preț final de facturare pentru bucureșteni de 392 de lei/Gcal.

“În cazul menținerii actualului tarif al energiei termice pentru populație ar deveni imposibilă susținerea subvenționării in continuare a intregii diferențe de preț dintre prețul local si cel facturat populației”, se arată în propunere.

Cu toate astea, chiar și în condițiile acestei scumpiri, prețul energiei termice rămâne puternic subvenționat în București, mai ales pe fondul creșterii costurilor de producție generate de scumpirea gazelor. Prețul fără TVA, acesta mărit, este de 330 de lei/Gcal, în timp ce prețul real, tot fără TVA, este de 830 de lei/Gcal. Așadar, chiar și după majorare, subvenția tot va fi de 60% din prețul final.

Consiliul General nu a aprobat majorarea prețului la gigacalorie chiar dacă mai sunt doar câteva zile și se încheie sezonul de încălzire. În plus, prețul de producere a gigacaloriei a fost crescut la finalul lunii octombrie, iar cel de transport și distribuție la data de 18 ianuarie, majorarea fiind de 86% față de sezonul trecut de încălzire. În acest sens, prețul gigacaloriei a ajuns la 860 lei, însă bucureștenii au plătit 143 lei. Din păcate, cetățenii nu pot plăti retroactiv, iar diferența o să fie plătită de Primărie, prin subvenție.