Se dau până la 15.000 de lei de la stat românilor nevoiași: noua inițiativă a autorităților de a crește natalitatea
Nu mai puțin de 15.000 de lei este cel mai recent ajutor financiar de la stat, care momentan se află în stadiu de proiect, cu scopul declarat de a susține familiile care vor să facă un copil. Inițiativa aparține Ministerului Familiei, Tineretului și Egalității de Șanse.
Cel mai nou program al autorităților pentru susținerea natalității în România vizează familiile care au nevoie de bani pentru diverse proceduri de fertilizare. Ideea nu este complet nouă, ci mai degrabă o extindere la nivel național a programului gândit de Gabriela Firea pe vremea când era primarul Capitalei. Partea bună este că acești bani nu mai trebuie folosiți doar pentru fertilizarea în vitro sau embriotransfer, cum era înainte. Partea mai puțin bună este că, față de forma inițială a proiectului, suma alocată beneficiarilor s-a redus.
Câți români pot să primească până la 15.000 de lei de la stat
Forma actualizată a proiectului de HG, pentru 2022, prevede că nu mai puțin de 2500 de cupluri sau persoane singure vor putea beneficia de ajutorul financiar de 15.000 de lei. Banii vor putea fi folosiți pentru ”procedurile necesare pentru creșterea natalității” recomandate de un specialist, conform avocatnet.ro.
În varianta inițială, proiectul făcea referire la o sumă de nu mai puțin de 22.500 de lei, dar banii nu putea fi folosiți decât pentru proceduri de fertilizare în vitro, respectiv embriotransfer. În 2023, comparativ cu cele 2500 de cupluri care pot profita de acest mecanism în prezent, numărul lor va sări la 10.000, atât cupluri, cât și persoane singure.
Ca o schimbare suplimentară, față de prima formă a proiectului, au fost eliminate condițiile legate de starea de sănătate a cuplurilor sau persoanelor singure care vor să solicite acest ajutor. Singurele condiții de încadrare, la ora actuală, sunt ca beneficiarii să fie cetățeni români, vârsta femeii să nu depășească 45 de ani, iar procedurile recomandate să se desfășoare într-o unitate autorizată pe teritoriul României.
Cererea tip și modelul declarației pe propria răspundere, împreună cu toate documentele doveditoare necesare, vor fi publicate de Ministerul Familiei și Ministerul Muncii în maxim 45 de zile după ce proiectul va fi publicat în Monitorul Oficial.