Se dau bani pentru acești români: statul pune la bătaie aproape 500 de milioane de lei

Se dau bani pentru acești români: statul pune la bătaie aproape 500 de milioane de lei

Agricultorii români au mare nevoie de sprijin în această perioadă, pe fondul scumpirilor accelerate și a crizei energetice. Din acest motiv, statul român lansează noi măsuri de sprijin dedicate acestora.

Este vorba despre trei scheme noi de sprijin pentru fermieri, a căror valoare se ridica la aproape 500 de milioane de lei.

Atenție, 2 mai 2022 este termenul limită

Până la data de 2 mai 2022 inclusiv, fermierii români au posibilitatea de a depune cereri de solicitare pentru a beneficia de noile măsuri de sprijin.

În total, statul pune la bătaie pentru fermieri suma de 453,899 milioane de lei, de la bugetul public, banii fiind distribuiți astfel: 170,250 milioane de lei pentru sectorul bovine, 167,649 milioane de lei pentru sectorul suine şi 116 milioane de lei pentru sectorul avicol.

APIA a oferit lămuriri suplimentare cu privire la aceste ajutoare pentru sectorul agricol, menționând faptul că valoarea totală a ajutorului ce poate fi acordată pentru fiecare beneficiar nu depăşeşte echivalentul în lei a 290.000 euro, la cursul de schimb valutar stabilit de Banca Naţională a României.

„Valoarea totală a ajutorului ce poate fi acordată pentru fiecare beneficiar nu depăşeşte echivalentul în lei a 290.000 euro, la cursul de schimb valutar stabilit de Banca Naţională a României, valabil la data intrării în vigoare a Ordonanţei de Urgenţă nr. 51/2022. Plata ajutorului de stat se efectuează până la data de 30 iunie 2022.

Nu se acordă plăţi ulterior datei de 30 iunie 2022 dacă se constată că acestea nu au putut fi efectuate dintr-o cauză imputabilă beneficiarului, respectiv nedeclararea unui cont valid la APIA.

Cererile de solicitare a ajutorului de stat şi documentele justificative se vor depune în funcţie de tipul de ajutor de stat solicitat la: centrele APIA pe raza căruia au sediul social sau îşi au domiciliul sau unde au depus cererea unică de plată în anul 2021, în cazul ajutorului de stat pentru susţinerea activităţii crescătorilor din sectorul bovin; centrele APIA pe raza cărora îşi au sediul social sau unde au depus cererea de solicitare pentru măsura 14 – Bunăstarea animalelor – pachetul a) – Plăţi în favoarea bunăstării porcinelor, din cadrul PNDR 2014-2020, în anul 2021, în cazul ajutorului de stat pentru susţinerea activităţii crescătorilor din sectorul suin; centrele APIA pe raza cărora îşi au sediul social sau la centrul judeţean al APIA unde au depus cererea de solicitare pentru măsura 14 – Bunăstarea animalelor – pachetul b) – Păsări, din cadrul PNDR 2014-2020, în anul 2021, în cazul ajutor de stat pentru susţinerea activităţii crescătorilor din sectorul avicol”, precizează APIA.

Noile măsuri de sprijin reprezintă un veritabil colac de salvare pentru întreg sectorul agricol, în această perioadă marcată de provocări economico-financiare pe care trebuie să le suporte fermierii, care se confruntă cu scumpiri în lanț, atât la îngrășăminte, cât și la energie.

Citește și: