Se dau bani de la Uniunea Europeană, iar România este printre primele vizate: totul pleacă de la refugiați

Se dau bani de la Uniunea Europeană, iar România este printre primele vizate: totul pleacă de la refugiați

În ultima lună, migrația refugiaților din Ucraina a generat cheltuieli semnificative atât pentru țările care au fost tranzitate de ei, cât și pentru țările de destinație. Din fericire, Consiliul European a decis să deconteze cheltuielile.

Nu mai puțin de 3,5 miliarde de euro vor fi virați către țările care primesc refugiați ucrainieni. Decizia a fost aprobată de ambasadorii statelor UE și vizează accesul imediat la o finanțare inițială prin programul REACT-EU (Asistența de redresare pentru coeziune în teritoriile Europei). Ideea din spatele acestei inițiative este de a răspunde nevoilor de bază ale refugiaților din Ucraina.

Banii de la Uniunea Europeană, o mână de ajutor pentru refugiați

Ca referință, cele 3,5 miliarde de euro fac parte din programul REACT-EU. Această inițiativă a fost creată inițial pentru redresarea post-pandemie și consolidarea fondurilor politicii de coeziune în cadrul Uniunii Europene. Ajutorul financiar va mai veni și din partea FEAD (Fondul de ajutor european destinat celor mai defavorizate persoane).

Cee mai mare parte a acestor bani vor ajunge în țările care au fost cele mai expuse la refugiați, atât ca tranzit, cât și ca destinație finală. Lista începe cu România și Polonia, dar mai sunt și altele. Scopul final, dacă nu era evident, e de a reduce presiunea asupra bugetelor publice ale statelor membre, pentru a continua gestionarea fluxului de refugiați din Ucraina, fără să depindă doar de generozitatea oamenilor din acele țări.

Modul în care vor fi distribuiți banii în Europa a fost deja calculat, după cum urmează. În prima fază, discutăm de o prefinanțare de 45% care va merge la Ungaria, Polonia, România și Slovacia, țări care au frontiere comune cu Ucraina. Următoarele pe listă sunt Austria, Cehia, Estonia și Lituania. Condiția elementară de recepție a fondurilor este de a fi primit un număr de persoane strămutate ce reprezintă mai mult de 1% din populația țării gazdă la data de 23 martie 2022.

Citește și: