Se dau bani de la stat pentru tranziția la energie regenerabilă: cine are de câștigat, care sunt proiectele vizate
Autoritățile române fac un efort financiar, ajutați și de fonduri europene, pentru a facilita tranziția României către energie regenerabilă, precum biomasă, biogaz și geo-termală. Ca referință, pentru eoliene și fotovoltaice există deja mai multe programe de finanțare.
Printr-o ordonanță de urgență care a trecut ieri de Guvern, autoritățile române au reglementat gestionarea fondurilor europene prin Programul Operațional Infrastructură Mare și Programul Operațional Regional. Dincolo de context, însă, partea practică a acestui efort legislativ este că statul român va suporta TVA-ul pentru proiectele POIM referitoare la producția de energie din surse regenerabile, precum biomasă, biogaz și geo-termală.
Statul român elimină TVA-ul pentru mai multe proiecte energetice
„Ordonanţa de urgenţă instituie măsuri concrete pentru a diminua efectele negative determinate de limitarea sau întreruperea activităţilor socio-economice ca urmare a contextului epidemiologic şi vizează modificarea a două acte normative care reglementează gestionarea fondurilor europene, atât pentru perioada 2007 – 2013, cât şi pentru 2014 – 2020. Astfel, pentru a veni în sprijinul beneficiarilor Programului Operaţional Infrastructură Mare sunt extinse domeniile pentru care va fi suportată taxa pe valoare adăugată de la bugetul de stat, fiind incluse domeniile care privesc dezvoltarea reţelelor inteligente de distribuţie a gazelor naturale şi creşterea producţiei de energie din resurse regenerabile mai puţin exploatate, precum biomasă, biogaz, geo-termal”, a afirmat purtătorul de cuvânt al Guvernului, Dan Cărbunaru.
Dincolo de eliminarea TVA-ului pentru inițiativele menționate, va crește procentul de prefinanțare și se va stabili o valoare minimă de 200.000 de lei pentru cheltuielile efectuate care trebuie incluse în cererile de rambursare.
„Pentru a optimiza fluxurile financiare de la nivelul Programului Operaţional Regional 2014 – 2020 şi pentru a evita întârzierile pentru plăţile efectuate către beneficiari, ordonanţa stabileşte o valoare minimă de 200.000 de lei pentru cheltuielile efectuate care trebuie incluse într-o cerere de rambursare, pentru ca aceasta să poată fi depusă de către beneficiari la unitate de management. În plus, până la finalul acestui an, se majorează procentul de prefinanţare de la 10 la 30%, aşadar o triplare a prefinanţării, pentru constituirea de stocuri de materii prime şi echipamente, cu condiţia să existe în implementare contracte de achiziţie de produse, echipamente, lucrări sau contracte de achiziţii de servicii pentru documentaţiile tehnico-economice”, a insistat purtătorul de cuvânt al Guvernului.