Se dau bani de la stat pentru transportatori: ce adoptă guvernanții

Se dau bani de la stat pentru transportatori: ce adoptă guvernanții

Aproximativ 3.000 de transportatori rutieri de marfă și de persoane vor beneficia de o schemă de ajutor de stat de 300 milioane de lei pentru compensarea creșterii prețului pentru combustibil generat de războiul din Ucraina și evitarea falimentului, potrivit unui memorandum discutat miercuri de Guvern.

Ajutorul se va acorda sub formă de grant, valoarea acestuia fiind de 50 de bani pe litrul de combustibil achiziționat, dar nu mai mult de 400.000 euro per întreprindere.

Guvernul a aprobat un memorandum în baza căruia va acorda un ajutor de stat cu un buget total de 300 de milioane de lei, sub formă de granturi, operatorilor care efectuează transport rutier de mărfuri şi transport persoane pentru a compensa creşterea preţurilor la combustibil, a anunţat purtătorul de cuvânt al Executivului, Dan Cărbunaru.

O măsură așteptată

„A fost aprobat memorandumul cu tema „Încadrarea schemei de ajutor de stat pentru compensarea preţului la combustibil generat de conflictul armat din Ucraina în politicile economico-bugetare şi financiare ale statului român”. Guvernul va acorda un ajutor de stat operatorilor care efectuează transport rutier de mărfuri şi transport persoane pentru a compensa creşterea preţurilor la combustibil. Acest ajutor, care va fi acordat sub formă de grant, are un buget total de 300 de milioane de lei, valoarea fiind de 50 de bani pe fiecare litru de combustibil achiziţionat în limita a 100.000 de euro pentru fiecare firmă, în total, numărul de beneficiari fiind 3.000 în fiecare an”, a declarat Cărbunaru, într-o conferinţă de presă, la Palatul Victoria.

El a precizat că schema de ajutor se va aplica până la finele anului 2023 şi va fi finanţată de la bugetul de stat prin bugetul Ministerului Transporturilor.

„Este o măsură care face parte din pachetul ‘Sprijin pentru România’, lansat în urmă cu o lună de prim-ministrul Nicolae Ciucă, alături de liderii coaliţiei, un pachet în valoare de 17,3 miliarde de lei, din care 60% sunt direcţionate în favoarea susţinerii economiei”, a explicat purtătorul de cuvânt al Guvernului.

Citește și: