Se dau bani de la stat, cresc tichetele de masă, salariul minim pe economie, se introduc vouchere – Sprijin pentru România
Autoritățile române au anunțat la finele zilei de ieri toate detaliile referitoare la programul de ajutor pentru populație intitulat Sprijin pentru România. Cel puțin teoretic, aproximativ jumătate dintre români vor avea de câștigat, într-o formă sau alta de pe urma acestor măsuri.
Începând cu, cel mai devreme, 1 mai, românii se vor bucura de mai multe beneficii financiare din partea statului român. În teorie, discutăm de măsuri pentru persoanele aflate într-o situație economică precară, iar ajutorul va veni sub forma unor vouchere pentru alimente, creșterea tichetelor de masă, mărirea salariului minim pe economie, introducerea de noi subvenții pentru energie și nu numai.
„Primele măsuri vor intra în vigoare cel mai devreme la 1 mai. Ele au perioadă de aplicare până la sfârşitul anului. Doar pentru cele care au suport deja programele din fonduri europene, acestea vor continua şi după 31 decembrie 2022”, a atras atenția premierul Nicolae Ciucă, la finalul ședinței guvernamentale.
Ce este Sprijin pentru România, cine va avea de câștigat, cum
Programul de ajutor pentru populație anunțat de oficialii guvernamentali vine cu beneficii pe mai multe planuri, atât pentru populație, cât și pentru firme. Întregul set de măsuri îl găsești în această prezentare PowerPoint, dar pe cele mai importante dintre ele, le voi detalia mai jos.
Practic, discutăm de o propunere de 300 de milioane de euro pentru compensarea creşterii preţurilor, un ajutor de până la 400.000 de euro/firmă pentru IMM-urile cu cheltuieli de plus 15% la utilităţi, 200 de milioane de euro pentru investiţiile cu impact major în economie, cu posibilitate de prelungire, ajutor de stat pentru stimularea investiţiilor de peste un milion de euro, 300 de milioane lei pentru firmele de transport rutier de mărfuri, de persoane şi pentru companiile de distribuţie.
Lista mai include decontarea de 0,5 lei/litru la preţul final la pompă pentru firmele de transport rutier de mărfuri, de persoane şi pentru companiile de distribuţie. Este, de asemenea, pe listă ajustarea contractelor de investiţii publice în derulare, finanţate din fonduri naţionale şi europene, în funcţie de creşterea preţurilor la materiale, manoperă, transport, utilaje, 5,2 miliarde de lei în 2022 sprijin pentru continuarea şi finalizarea contractelor în derulare.
De asemenea, se propune acordarea a 75% din salariu pentru angajaţii în şomaj tehnic până la sfârşitul anului, precum şi continuarea Kurzarbeit – reducerea programului de lucru. Acestea din urmă au fost cerute de angajații Dacia săptămâna trecută, la întâlnirea cu ministrul Economiei.
În ceea ce privește românii obișnuiți care vor beneficia de ajutor financiar, lista include persoanele cu un venit mediu de sub 600 de lei, cei cu credite la bănci, pensionarii cu sub 1500 de lei, persoanele cu dizabilități, persoanele cu venit minim garantat, elevii cu burse sociale, românii cu salariul minim, angajații care beneficiază de tichete de masă și, nu în ultimul rând, pacienții din spitale.
În primul rând, vor exista niște vouchere pentru alimente în valoare de 50 de euro care vor fi acordate la fiecare două luni. Acestea sunt dedicate familiilor cu cel puțin doi copii sau familiilor monoparentale cu un venit mai mic de 600 de lei. Vor beneficia de ele și pensionarii cu sub 1500 de lei pe lună, persoanele cu dizabilități și cei cu un venit minim garantat. Elevii care primesc burse sociale vor beneficia de vouchere de 30 de euro lunar pentru cumpărarea de alimente, rechizite şi haine.
Crește salariul minim în România cu 200 de lei, o creștere voluntară scutită de taxe. Mai mult decât atât, Valoarea tichetelor de masă va creşte de la 20,17 lei la 30 de lei, iar norma de hrană pentru pacienţii din spitale şi vârstnicii instituţionalizaţi va creşte de la 11 la 22 lei.
La capitolul sprijin pentru familii, coaliţia propune extinderea programului de fertilizare in vitro – numărul persoanelor care pot aplica creşte de la 300 la 5.000 în 2022; pentru tineri şi studenţi – 500 de milioane de lei garanţii pentru credite; programul Family Start – până la 75.000 de lei şi programul naţional Student Invest – până la 50.000 de lei.