Se dau bani de la stat: cine beneficiază de ei și cum îi obții

Se dau bani de la stat: cine beneficiază de ei și cum îi obții

Statul vrea să dezvolte agricultura anul acesta. Astfel, se dau bani de la stat pentru legumicultori.

Legumicultorii vor beneficia în 2022 de un ajutor de minimis de cel mult 4.000 de euro pentru cultivarea de tomate, ardei gras, kapia, castraveţi, fasole păstăi, salată, spanac şi ceapă verde în spaţii protejate, notează Economica.

Statul dă bani pentru agricultură

Această schemă de sprijin are un plafon maxim de 225 milioane de lei (45 milioane de euro), potrivit unui proiect de Hotărâre publicat pe site-ul Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR).

Banii se acordă beneficiarilor pentru maximum două culturi, respectiv o singură cultură în ciclul I de producţie/1000 de metri pătrați şi/sau o singură cultură în ciclul II de producţie/1000 de metri pătrați.

Valoarea maximă a sprijinului financiar pentru un beneficiar este de 4.000 de euro, respectiv 3.000 de euro/cultură în Ciclul I/1.000 mp/beneficiar şi 1.000 euro/cultură în Ciclul II/1.000 mp/beneficiar.

Ajutorul financiar se acordă legumicultorilor pentru tomate în ambele cicluri de producţie. Pentru restul legumelor banii se acordă doar în ciclul II de producţie.

„Programul Tomata a fost un program de succes, de aceea îl relansăm pe principiile iniţiale. În acelaşi timp, am prevăzut fonduri şi pentru susţinerea producţiei în ciclul II a altor legume deficitare pe piaţă, astfel încât românii să aibă acces mai facil la legume crescute din pământul nostru”, a declarat Adrian Chesnoiu, ministrul Agriculturii, conform sursei citate.

În ceea ce privește persoanele eligibile, întreprinderile care îşi desfăşoară activitatea în domeniul producţiei primare de produse agricole vor beneficia de ajutorul financiar. De asemenea, printre acestea se numără și producătorii agricoli persoane fizice care deţin atestat de producător emis în baza Legii nr.145/2014, valabil până la 31 decembrie 2022, producătorii agricoli persoane fizice autorizate, întreprinderi individuale şi întreprinderi familiale, întreprinderile individuale şi întreprinderile familiale şi producătorii agricoli persoane juridice.

Sumele reprezentând ajutoare de minimis se plătesc beneficiarilor într-o singură tranşă, pe fiecare ciclu de producţie, în anul 2022.

Citește și: