03 mart. 2022 | 12:55

Se dau bani de la stat acestor români: cine va pune mâna pe ei și în ce scop

ACTUALITATE
Se dau bani de la stat acestor români: cine va pune mâna pe ei și în ce scop

O categorie însemnată de români are toate motivele de bucurie, chiar la început de primăvară. Statul român începe să le împartă bani frumoși, pentru activitățile profesionale pe care aceștia le desfășoară.

Este vorba despre fermierii români. Vestea bună pentru ei este că Executivul de la București tocmai a aprobat plafoanele alocate Ajutoarelor Naţionale Tranzitorii (ANT) în sectoarele vegetal şi zootehnic, pentru anul de cerere 2021.

În joc sunt peste 200 de milioane de euro

O altă veste bună, oferită chiar de ministrul Adrian Chesnoiu, este aceea că au fost majorate cuantumurile sprijinului pentru fiecare fermier, dar și bugetul general pentru aplicarea măsurilor de ajutor.

Conform anunțului făcut de oficialii guvernamentali, statul pune la bătaie nu mai puțin de 223,9 milioane euro. Potrivit condițiilor programului, banii vor ajunge la 810.000 care respectă condițiile și criteriile impuse pentru a fi eligibili de primirea fondurilor de la stat.

Ministrul susține că efortul financiar merită, deoarece sectorul agricol este unul cheie și fermierii au nevoie de ajutor, fiindcă e nevoie de investiții pentru a putea merge mai departe, mai ales într-o perioadă marcată de scumpiri și de instabilitate. Doar alocând fonduri și pariind pe investiții, spune oficialul, avem șansa de a dezvolta o agricultură de calitate și sustenabilă pe termen lung.

”Am majorat atât cuantumul sprijinului acordat fiecărui fermier, cât și bugetul destinat acestor măsuri. Pentru sectorul vegetal am prevăzut o alocare bugetară dublă față de anul trecut, peste 88 de milioane de euro, iar pentru zootehnie bugetul alocat este de 135 milioane de euro, o creștere de peste 6 ori față de anul trecut.

Pentru că știu cât este de important pentru fermieri să primească la timp sprijinul oferit, anul acesta banii pentru această formă de sprijin ajung mai devreme în conturile beneficiarilor.

Fermierii români au nevoie de stabilitate în activitatea lor, astfel încât să poată face investițiile necesare pentru a obține producții de calitate, la un nivel ridicat”, a declarat ministrul Adrian Chesnoiu.