Se dau bani de la stat, 480 de milioane de lei: cine sunt românii ”privilegiați”, ce pot face cu ajutorul financiar

Se dau bani de la stat, 480 de milioane de lei: cine sunt românii ”privilegiați”, ce pot face cu ajutorul financiar

Nu mai puțin de 480 de milioane de lei vor primi în plus românii din agricultură. Fondurile au fost suplimentate în acest an, iar ajutorul de la stat va putea fi folosit pentru motorina utilizată de fermieri, conform comunicatului emis de Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR).

La mijlocul acestei săptămâni, în ședința Executivului, s-a decis suplimentarea cu 480 de milioane de lei a bugetului pentru plata ajutorului de stat pentru motorina utilizată în agricultură, odată cu modificările aduse Hotărârii Guvernamentale nr. 1174/2014.

Ce spunea legea, cine poate profita de banii de la stat

„Modificările aduse prin prezentul act normativ vizează suplimentarea sumelor existente alocate prin bugetul MADR pe anul 2022 cu suma de 480.000.000 lei, valoarea totală a schemei în anul 2022 devenind în prezent 817.000.000 lei. Luăm toate măsurile ca să ne asigurăm de continuarea aplicării schemei de ajutor de stat în anul 2022, fapt ce contribuie la diminuarea efectivă a costurilor de producţie prin rambursarea sumelor reprezentând diferenţele de accize şi stimularea continuităţii activităţilor din agricultură. Venim în sprijinul fermierilor, astfel încât să le oferim o gură de oxigen, atât de necesară în gestionarea cheltuielilor realizate”, a declarat ministrul Agriculturii, Petre Daea, conform Agerpres.

Practic, miercuri, în ședința Guvernului, s-a aprobat o modificare a HG nr.1174/2014 printr-o nouă Hotărâre de Guvern. Astfel s-a instituit o nouă schemă de ajutor de stat pentru reducerea accizei la motorina utilizată în agricultură. Cele aproximativ 480 de milioane menționate mai sus vor facilita completarea sumelor pentru asigurarea resurselor financiare necesare plății ajutorului de stat pentru motorina utilizată în agricultură, pentru perioada aprilie – septembrie 2022.

Ca referință, deși s-ar putea ca acest ajutor financiar să ți se pară o noutatea, realitatea nu este chiar așa. Încă din 2014, Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale a desfășurat o schemă de ajutor de stat pentru reducerea accizei la motorina utilizată în agricultură, prin bani dați fermierilor.