Scurgerile din Nord Stream ar putea fi sabotaj, afirmă secretarul de stat al SUA. Polonia și Danemarca, de aceeași părere
Scurgerile din gazoductul Nord Stream sunt în curs de investigare, iar rapoartele inițiale indică faptul că acestea ar putea fi rezultatul unui sabotaj, a declarat secretarul de stat american Antony Blinken.
Incidentul din Marea Baltică, „un sabotaj”
„Există rapoarte inițiale care indică faptul că ar putea fi rezultatul unui atac sau al unui fel de sabotaj, dar acestea sunt rapoarte inițiale și nu am confirmat încă acest lucru”, a declarat Blinken într-o conferință de presă alături de ministrul indian de externe, S. Jaishankar, la Washington.
Blinken a declarat că SUA și aliații săi „lucrează zi de zi” pentru a se ocupa de securitatea energetică a Europei și că „scurgerile nu vor avea un impact semnificativ asupra rezilienței energetice a Europei”.
Întrebat despre ideea unui plan al Grupului celor 7 pentru un plafon al prețului la petrolul rusesc, Jaishankar a declarat că există o „îngrijorare profundă” cu privire la modul în care sunt satisfăcute nevoile energetice în țările în curs de dezvoltare.
„Prețul petrolului ne rupe spatele”, a spus Jaishankar.
Explozii au zguduit Marea Baltică înainte de a fi descoperite scurgeri neobișnuite pe două conducte de gaze naturale care circulă subacvatic din Rusia spre Germania, au declarat marți seismologii. Unii lideri și experți europeni indică un posibil sabotaj în timpul unui conflict energetic cu Rusia provocat de războiul din Ucraina.
Cele trei scurgeri de pe gazoductele Nord Stream 1 și 2, care sunt pline cu gaze naturale, dar nu livrează combustibilul în Europa, au umbrit inaugurarea unei conducte mult așteptate care va aduce gaz norvegian în Polonia pentru a consolida independența energetică a continentului față de Moscova.
Polonia și Danemarca acuză și ele rele intenții
Prima explozie a fost înregistrată luni dimineața devreme la sud-est de insula daneză Bornholm, a declarat Bjorn Lund, un seismolog de la Universitatea Uppsala care face parte din rețeaua seismică națională din Suedia.
O a doua explozie, mai puternică, la nord-est de insulă, în aceeași noapte, a fost echivalentă cu un cutremur de magnitudine 2,3. Stații seismice din Norvegia și Finlanda au înregistrat, de asemenea, exploziile.
„Nu există nicio îndoială că nu este vorba de un cutremur”, a declarat Lund.
Scurgerile de gaz au creat o zonă albă cu spumă la suprafața apei, arată imaginile publicate de armata daneză.
Premierul polonez Mateusz Morawiecki a calificat evenimentele drept „un act de sabotaj”, în timp ce premierul danez Mette Frederiksen a declarat că nu poate exclude această ipoteză.
Aceștia și președintele polonez Andrzej Duda au deschis în mod simbolic o supapă a unei conducte galbene aparținând Conductei Baltice, un nou sistem care va aduce gazul norvegian prin Danemarca și Marea Baltică până în Polonia.
„Era dominației rusești în domeniul gazelor se apropie de sfârșit”, a declarat Morawiecki. „O eră care a fost marcată de șantaj, amenințări și șantaj”.
Niciun oficial nu a prezentat dovezi cu privire la cauzele problemelor de la Nord Stream, dar în condițiile în care neîncrederea în Rusia este foarte mare, unii s-au temut că Moscova și-a sabotat propria infrastructură din răutate sau pentru a avertiza că gazoductele sunt vulnerabile la atacuri.
Scurgerile din apele internaționale din largul coastelor Danemarcei și Suediei au ridicat miza cu privire la faptul că infrastructura energetică este vizată și au dus la o mică creștere a prețului gazelor naturale.