Sculptură simbolică din centrul Kievului, dată jos de edilul capitalei. Statuia are legătură cu Rusia
Primăria Kiev a decis să îndepărteze o sculptură simbolică din epoca sovietică, ce marchează „prietenia” dintre ucraineni și ruși, a transmis edilul capitalei, Vitali Klitschko. Acesta a spus că statuia din Arcul Prieteniei Poporului, ridicată în 1982 ca o reprezentare a prieteniei ucrainene-ruse, va fi demontată din cauza „uciderii brutale și dorinței de a ne distruge statul”. Arcul va rămâne, dar va fi luminat în albastru și galben, culorile drapelului ucrainean.
Vitali Klitschko dă jos sculptura care marchează prietenia cu rușii
O sculptură din epoca sovietică, situată în centrul capitalei ucrainene Kiev va fi dată jos în aceste zile, potrivit unui anunț al primarului Vitali Klitschko. Cele două statui celebrează prietenia dintre ruși și ucraineni și au fost realizate în 1982, pentru a comemora reunificarea Ucrainei cu Rusia.
Muncitorii urmează să demonteze o sculptură din epoca sovietică, amplasată în centrul Kievului, ce marchează „prietenia” dintre ruși și ucraineni, a anunțat, luni, primarul Vitali Klitschko.
„Săptămâna aceasta vom demonta o sculptură din bronz cu doi muncitori, ridicată în 1982 pentru a comemora reunificarea Ucrainei cu Rusia. Cei opt metri de metal ai așa-numitei prietenii a două popoare vor fi îndepărtați din centrul Kievului”, a explicat edilul.
Arc mare de titan în centrul Kievului, oferit cadou de Rusia
Arcul de titan în formă de curcubeu, care se întinde deasupra monumentului, va rămâne, dar va fi redenumit și va fi colorat în culorile drapelului ucrainean. A fost un cadou de la Rusia. Construit la începutul anilor 1980, este menit să simbolizeze prietenia dintre Rusia și Ucraina. Evident, nu există nicio prietenie acum.
„Nu vom mai fi niciodată frați”
După ce Moscova a invadat Crimeea și regiunile de est, activiștii au pictat o crăpătură mare în partea de sus a arcului. Acum, în urma ororilor descoperite în Bucha și alte suburbii ale Kievului, relația dintre cele două țări a fost distrusă în totalitate, motiv pentru care Vitali Klitschko a considerat că sculptura nu mai are ce căuta în centrul orașului.
„Nu poate exista nicio prietenie. Sunt destul de sigur de asta. Singurul lucru care mi-a rămas în mine este aproape doar ura. Nu vom mai fi niciodată frați. În această etapă, nu este posibil să fim nici măcar vecini buni”, a afirmat Vladimir Anatolievici, locotenent superior în armata ucraineană, întrebat fiind ce ar trebui să facă autoritățile cu arcul uriaș.
Anatolievici a mărturisit că a luptat lângă orașul Bucha înainte ca acesta să fie eliberat de ruși. Militarul se bucură că suburbiile Kievului sunt acum în mâinile ucrainenilor, dar recunoaște că încă mai sunt multe detalii sumbre de descoperit în aceste orașe.