26 oct. 2022 | 08:51

Schimbări majore pentru milioane de români: noi beneficii cu impozit zero pentru tichetele de masă în 2023

ACTUALITATE
Schimbări majore pentru milioane de români: noi beneficii cu impozit zero pentru tichetele de masă în 2023

Din 2023, apar noi modificări la tichetele de masă. Astfel, o nouă ordonanță de urgență aduce modificări ale modului de acordare a tichetelor de masa.

Concret, ordonanța prevede posibilitatea aisgurării hranei la locul de muncă, beneficiu pentru care angajatorii nu vor datora taxe salariale, în anumite condiții.

Tichetele de masă oferite angajaților care lucrează la sediul firmei

Textul OG 16/2022 prevede că suma ce reprezintă „contravaloarea hranei acordate de către angajator pentru angajații proprii, persoane fizice care realizează venituri din salarii sau asimilate salariilor (…), în limita valorii maxime, potrivit legii, a unui tichet de masă/persoană/zi” va fi scutită atât de impozitul pe venit, cât și de contribuțiile sociale pentru pensii, sănătate și muncă.

Astfel, angajatorii sunt obligați, începând cu luna ianuarie 2023, dacă doresc să ofere acest beneficiu angajaților, să treacă în regulamentul intern ori în contractul de muncă, regulă care va fi aplicată numai pentru angajații care își desfășoară activitate la sediul firmei.

Angajații care lucrează remote sunt excluși, dar și cei care sunt în concediu medical sau de odihnă și cei care sunt delegați. De asemenea, ordonanța mai prevede că asigurarea hranei la muncă, cu acest tratament fiscal favorabil, este o alternativă la tichetele de masă.

Așadar, este vorba despre două beneficii cu un tratament fiscal favorabil, dar cu unele diferențe. În primul rând, în cazul tichetelor de masă, angajatorii trebuie să plătească numai impozit pe venit, iar în cazul hranei la muncă, angajatorii nu plătesc nicio taxă (atât timp cât se încadrează în limita zilnică pe salariat).

Pe de altă parte, tichetele pot fi folosite în restaurante sau la magazine, salariatul având o libertate mai mare în a alege ce face cu sumele pe care le are la dispoziție.

Din punct de vedere fiscal, diferențele sunt că, în cazul tichetelor de masă acestea sunt supuse impozitului pe venit, dar sunt scutite de contribuții sociale. În cazul în care angajatorul optează pentru acest nou beneficiu, respectiv suportarea costului hranei acordate angajaților la locul de muncă, suma va fi scutită atât de impozit pe venit, cât și de contribuții sociale.