Rebengiuc a venit cu hârtie igienică la TVR ca să șteargă comuniștii la gură, Tora Vasilescu a încălecat o mașină, iar pe Pavel Bartoș l-a certat mama. „Scene de teatru” ale actorilor la Revoluție

ACTUALITATE
Rebengiuc a venit cu hârtie igienică la TVR ca să șteargă comuniștii la gură, Tora Vasilescu a încălecat o mașină, iar pe Pavel Bartoș l-a certat mama. „Scene de teatru” ale actorilor la Revoluție
08 nov. 2022 | 12:50

Revoluția din 1989 ne-a marcat societatea pentru totdeauna. Acceptat de unii ca fiind singura soluție, contestată de alții, evenimentul a rămas în istoria României deopotrivă ca o pată neagră, ci și ca apanajul salvării naționale. Cu alte cuvinte, intenția a fost una lăudabilă, însă nu totul a decurs așa cum ar fi trebuit, din păcate. Drept este că așa nu ai cum să plănuiești în detaliu.

La vremea respectivă, Revoluția a scos din casă zeci de mii de oameni simpli, dar și personalități ale vremii, toți fiind convinși că țara noastră trebuie să scape din ghearele strânse ale comunismului.

Actori, cântăreți, scriitori și intelectuali, toți au pus umărul la ceea ce s-a întâmplat, așa cum s-au priceput și, mai ales, așa cum au simțit.

revolutie-1989-actori

Revoluția din 1989 / imagine de arhivă

Tora Vasilescu s-a urcat pe o mașină din curtea televiziunii. Victor Rebengiuc: Am luat hârtia igienică (…). Hârtia aia trebuia să şteargă nişte urme“

Printre cei care nu au putut rămâne indiferenți s-a numărat și marea actriță Tora Vasilescu. Ea a povestit, peste ani, că și-a dorit foarte mult să se implice în evenimentul momentului, cel care garanta scoaterea României din comunism.

„Am fost aşa de implicată, încât m-am urcat pe o maşină din curtea Televiziunii şi am vorbit. M-am întâlnit cu Marina Voica şi cu Doru Octavian chiar lângă Televiziune şi ne-a zis cineva: „Dom’le, au fost destui împuşcaţi, mai vrem şi artişti vii“, declara artista, conform Adevărul.

tora-vasilescu-revolutie-tanara

Tora Vasilescu, în tinerețe – fotografie de arhivă

La rândul lui, Victor Rebengiuc a ales să participe și a mers pe simbolism, așa cum îi stă bine unui actor de talia domniei sale. „ (…) am luat hârtia igienică şi m-am dus la Televiziune. Voiam de mult să fac acest gest şi cred că a fost cel mai potrivit moment. Atunci trăiam şi un fel de surescitare febrilă, eram cu toţii încrâncenaţi, chiar şi puţin înecaţi în vâltoarea evenimentelor. Ştiu că am luat multă lume prin surprindere.

Le-am spus că oamenii care au mâncat rahat şi care ne-au umplut ochii, viaţa şi urechile cu Ceauşescu în sus şi cu Ceauşescu în jos ar cam trebui să dispară. Hârtia aia trebuia să şteargă nişte urme“, spunea actorul, conform sursei citate anterior.

marius-florea-vizante-revolutie

Marius Florea Vizante / Foto: cristinastanciulescu.ro

Marius Florea Vizante a tras cu mitraliera, iar Pavel Bartoș a fost certat de mama sa

La Revoluție, Marius Florea Vizante avea 18 ani. Totuși, asta nu l-a oprit să participe, nutrind convingeri anticomuniste încă de dinainte de evenimente.

Ca orice adolescent rebel, Vizante a ales să facă lucruri periculoase, după cum avea să mărturisească mai târziu. „Chiar am tras asupra unui aşa-zis cuib de terorişti care se aflau la ultimul etaj al unui bloc, fiind încurajat de soldaţi şi de cadre superioare.

Am tras cu ei, cot la cot. «Hai să tragem, că se trage asupra noastră!» De undeva se trăgea, dar nu-i vedeam pe ei. Practic, s-a tras asupra mea, am tras cu puşca mitralieră după terorişti, am organizat, am făcut chetă pentru medicamente şi haine. Făceam în fiecare dimineaţă ceai şi sendvişuri şi le duceam soldaţilor care păzeau Ministerul Apărării. Am participat activ în jurul Ministerului”, a spus actorul.

Revoluția a fost experimentată la „cald” inclusiv de Marian Râlea, cel care a relatat că, în momentul în care au început sângeroasele evenimente se afla la Teatrul Mic, repetând pentru piesa „Don Juan”. Ieșind din teatru, a văzut sânge.

„Când am auzit primele strigăte, «Deşteaptă-te române», am ieşit afară, am văzut sânge, şi de-atunci nu am mai intrat în casă până târziu. Şi atunci am dormit nopţile acelea în teatru. Trebuia să vorbesc cu părinţii mei la Braşov şi era singurul loc unde puteam ţine legătura cu ei. A fost frumos la Revoluţie. Cald, n-am avut probleme“, a spus Râlea, la rândul său.

Pe de altă parte, Dorel Vișan crede că, în acele zile, au murit mulți oameni care nu aveau nicio legătură cu Revoluția. „Era o învălmășeală totală”, a spus acesta, susținând că ar fi participat la îngroparea unora dintre ei.

Actorul și prezentatorul tv, Pavel Bartoș, se afla la Miercurea Ciuc în acel moment (orașul său natal). „Unii mai curajoşi au intrat în Casa Albă, o casă mare de marmură din Miercurea Ciuc, unde se strângeau tovarăşii. Începuseră să arunce cu cărţi. Eram atât de fascinat, pentru că mă uitam la cărţile care zburau şi apoi le răsfoiam: «Mamă, ce colorate sunt!». Îmi amintesc că nu erau telefoane. Mama se agita acasă, erau zvonuri că vin teroriştii pe Tuşnad şi vor să atace”, a spus Bartoș.

Anul acesta, în decembrie, se vor împlini 33 de ani de la Revoluția din 1989, cea în urma căreia a picat regimul comunist condus de Nicolae Ceaușescu.

În ziua de 25 decembrie 1989, dictatorul, împreună cu soția sa, Elena Ceaușescu, erau condamnați la moarte și executați „la foc automat”.

Primul meu contact cu presa s-a întâmplă la vârsta de 11 ani, când ziarul călărășean Pământul mi-a oferit ocazia să public în rubrica destinată copiilor. Peste ani, ajungeam la Galați unde ... vezi toate articolele